Fogpótlások

Fogpótlás

Saját fogainkat egy életen át megőrizhetjük. Ez az ideális eset azonban igen ritka. Korszerű fogpótlások segítségével szuvas, letört, elszíneződött vagy hiányzó fogak helyreállíthatók.

Korona

Azoknál a fogaknál, melyek annyira elromlottak, vagy letörtek, hogy töméssel már nem pótolhatók koronapótlást alkalmazunk. A koronapótlás célja a tökéletes esztétika és funkció helyreállítása.

Készítésének menete

Fogorvosi székben korszerű u.n. „vállas” előkészítéssel (fogíny védelmével) kialakítjuk a fogcsonkot. Erről pontos lenyomatvételt követően a fogtechnikai laboratóriumban készül el a koronapótlás, melyet a következő fogászati kezelés alkalmával a fogcsonkra ragasztunk.

Anyaga szerint megkülönböztetünk:

E-max: Új technológia, az Ivoclar Vivadent cég legújabb fejlesztése, mely esztétikus, teljesen élethű,fémmentes fogpótlás.

Cirkónium (Procera) : Fémmentes pótlás, implantátumokra is! CAD/CAM technológiával készül- számítógép által tervezett fogpótlás.

Fémkerámia: Fém vázra esztétikus kerámiát égetnek, teljesen fogszínű, fémallergiásoknak nem ajánlott.

Aranykerámia: Aranyra kerámiát égetnek. Arany széli záródása nagyon pontos.

Gyökértömött fogaknál mindig koronapótlást javasolunk, mert a gyökérkezelést követően a fog törékennyé válik. Ebben az esetben gyakran „csapot” helyezünk a gyökérbe, annak megerősítése céljából („csapos műcsonk”).

 

Miért jobb a fogászati implantáció, mint a hídpótlás?

Hídpótlás: Hiányzó fogak pótlására hídpótlást vagy fogászati implantátumokat alkalmazhatunk. Hídpótlásnál a hiányt határoló fogakat ínyvédő módon – a koronapótlás előkészítéséhez hasonlóan- előkészítjük (lecsiszoljuk), majd lenyomatvételt követően a fogtechnikai laboratóriumban készül el a pótlás, melyet egy következő alkalommal ragasztunk be.

Anyaga szerint megkülönböztetünk (koronákhoz hasonlóan):

E-max (fémmentes), cirkónium (Procera), fémkerámia,aranykerámia

 

Kivehető pótlások

Manapság a fogászati implantáció (fogbeültetés) csökkenti a kivehető fogpótlások indikációját, vannak azonban esetek, amikor a fogbeültetés nem kivitelezhető, vagy ellenjavallt. Kivehető pótlás lehet részleges, vagy teljes. Részleges, amikor egy kivehető rész saját fogakon rögzül. Teljes kivehető pótlás (fogsor), amikor a teljes fogatlan állcsontról beszélünk.Hátránya, hogy -főleg alsó fogívnél- nem támaszkodik mindig tökéletesen, nyelv megmozdíthatja.  Fogsort rögzíteni lehet implantátumokkal.

Fogsor rögzítése fog implantátumokkal

Kettő illetve négy  fogimplantátum beültetésével lehetőség nyílik a fogsor rögzítésére. Különösen fontos az alsó fogíven, ahol a nyelv mozgása könnyedén kimozgatja a fogsort.  Felső fogpótlás stabilitása általában nem probléma. Azonban ha egy felső állcsontba négy implantátum kerül beültetésre, a fogsor szájpadi részét el lehet távolítani. Sok páciens nem tudja megszokni, hogy a szájpadlását beborítja a fogsor. Mivel ez a szájpadi rész nehezíti az étkezést, megszüntetésével újra jó étvággyal lehet enni.