A bölcsességfog helye, húzás után kellemetlen érzéssel párosul. Szerencsés esetben elég lesz majd a későbbiekben az orvos által ajánlott, vagy receptre felírt fájdalomcsillapító hatása ahhoz, hogy nyugodt, fájdalommentesen gyógyuljon a fog helye. Sőt, „problémamentes” bölcsességfog eltávolítását követően, fájdalomcsillapító sem szükségszerű. A kellemetlen érzés napokon belül múlik.

De mit tegyünk, ha mégis fáj a bölcsességfog helye a húzás után?

A kérdésre nincs egyértelmű válasz, amely mindenki esetében megállja a helyét. Ahogy  „ A bölcsességfog növése és az ebből adódó problémák…”  cikkben olvashattuk azokat az eseteket, amikor az egyén szájüregének, a fogak elrendezésének függvényében indokolt, vagy szükségszerű a bölcsességfogak eltávolítása, úgy az eltávolított fogak helyének gyógyulása is egyénenként, problémánként változó.

A bölcsességfog eltávolítását követően általánosságban elmondhatjuk, hogy a fogfájás a foghúzást követően egy-három nappal kezdődik, és egy-két hétig fájhat az eltávolított bölcsességfog helye. Két hét múlva már teljesen elmúlik a fájdalom, viszont a gyógyulás hozzávetőleg egy hónapig is eltarthat.

A teljes gyógyulás eltérő az alsó és a felső eltávolított fogak esetében. Az alsó állkapocsból eltávolított bölcsességfog helyének teljesen gyógyulása kb. négy hétig tart, a felsőnél ez  egy-két héttel tovább, kb. hat  hétig.

Ebben az időszakban, főleg az elején, igény szerint, fájdalomcsillapító szedése javasolt, amit a fogorvos felír.  Vannak esetek, amikor antibiotikum kúra is indokolt, azt szigorúan be kell szedni ahogy orvosunk előírja. (Amennyiben mellékhatások lépnek fel, értesíteni kell a kezelőorvost.) Varratok esetében szükségszerű visszamenni /kb. 7 nap múlva/ varratszedésre, természetesen, ha nem felszívódó varratot használt az orvos.

Mit tehetünk otthon a fájdalmunk csökkentése érdekében?

Amikor megtörtént a beavatkozás, kihúzta a fogorvos/szájsebész a bölcsességfogat és végre elhagyhatjuk a rendelőt, a fog helyén lévő tampont még 15 percig szorítanunk kell fogaink között. Miután eláll a vérzés, megszabadulhatunk tőle. A zsibbadás viszont még jó ideig eltarthat, addig azonban, csak szénsavmentes, tiszta vizet igyunk.

Nagyon sokat jelent az első pár nap, egy hét a seb gyógyulásában! Tehetünk érte a következők figyelembevételével:

 • hideg vizes borogatás tehetünk rá, de jegelés csakis kívülről, valamilyen textílián, zsebkendőn keresztül történhet!
 • a sárgás, szürkés elszíneződés a sebnél normális, gyógyulást jelent!
 • ha a vérzés megújul, harapjunk rá újból egy steril gézre (gyógyszertárban kapható)
 • nagyon szigorúan kerüljük a tejet, tejterméket az első napokban
 • szénsavmentes vizet válasszunk, kerüljük a szénsavas vizet
 • öblögetni és szívogatni TILOS a fog helyét – ezzel hátráltatjuk a gyógyulást
 • alkoholt, kávét pár napig ne igyunk – az alkohol nem fertőtlenít, ez tévhit!
 • mellőzzük az edzésünket 2-3 napig legalább
 • a nehéz fizikai munkát is kerüljük
 • a dohányzás hátráltatja a seb gyógyulását, mellőzzük
 • több párnán aludjunk, a fejünk magasabban legyen
 • ne menjünk szaunázni, szoláriumozni, napozni, kerüljük a forró fürdőt
 • kerülendők a magos, vagy darabos ételek (rizs, kukorica..), de ha mégis belemegy a sebbe, ne piszkáljuk!

A bölcsességfog eltávolításakor sem hagyhatjuk ki a szájápolást! Sőt! Nagyon fontos, hogy ebben az időszakban még körültekintőbben foglalkozzunk a száj higiéniájával.

Puha sörtéjű kefével mossuk a seb környékén lévő fogainkat, a sebet ne dörzsöljük, viszont a megszokott szájvizünket, a szájzuhanyt mellőzzük az első időszakban (kb.3-4 napig)
Bármilyen nyugtalanító elváltozást észlel, keresse fel orvosát!