Fogszabályozó műtétek

Fogszabályozó kezelést segítő, kiegészítő műtétek:

 • bölcsességfog műtét
 • visszamaradt tejfogak eltávolítása
 • visszamaradt maradó fogak feltárása
 • fogműtétek

A fogszabályozás a fogászatnak legrégebben elkülönült szakterülete. A fogszabályozás a fogazat helyzeti és alaki rendellenességeit vizsgálja és kezeli. Biztosítja a normális fejlődést az azt akadályozó tényezők elhárításával.

A fogszabályozás célja: a helyes működés és az esztétikus megjelenés létrehozása, az eltérések korrigálása.

Mint minden orvosi beavatkozást, úgy ezt is megelőzi a diagnózis készítése, ami egy összetett, – az arc, az állcsontok helyzetére, a fogívek egymáshoz viszonyított eltérésére kiterjedő teljes körű elemzés.

A kezelés során meghatározzuk a kezelés célját, mely az egyes fogak helyrevitelétől, az egész rágószerv teljes rehabilitációjáig terjedhet. A teljes kezelést, szakaszokra bontva, pácienssel, szüleivel, hozzátartozóval egyeztetve vezetjük végig.  

A fogszabályozási terv készítésekor találkozhatunk olyan akadályokkal melyeket csak műtéttel lehet orvosolni.

 

Fogszabályozó kezelést segítő műtétek

 

A gyermek szájsebészet részeként az alábbi esetekben van szükség fogműtétre:

 • ha a  beékelődött (impaktált/retineált) fog az állcsontba marad részben vagy egészben.

Ha a teljesen kifejlődött fog az eredeti  helyén marad vissza, és előtörési tendenciát nem mutat, akkor retentióról beszélünk.

Ha az áttörőben levő fog valamilyen módon akadályoztatva van, pl. egy már korábban áttört szomszédos fognak ütközik – akkor impactióról beszélünk.

 • preventív bölcsességfog eltávolítása

Ha a bölcsességfog nem tud áttörni, illetve helytelenül nő, akkor könnyen gyulladást okozhat, ami nagy fájdalommal jár.

A bölcsességfogak sok esetben csírahiány miatt nem jelentenek problémát, máskor maguktól problémamentesen a fogsorba rendeződnek számos esetben helyhiány miatt eltávolításuk is indokolt lehet. Ilyenkor a bölcsességfog műtét után kerül sor a fogszabályozásra.

 

Visszamaradt tejfogak eltávolítása – fogműtét

 Amennyiben a tejfog alatt van maradó fog, akkor az eltávolításuk indokolt lehet. A tejfogak általában könnyen eltávolíthatók. Fontos tudni azonban, hogy minden tejfog más, van amelyiknek igen vékony, hosszú gyökerei vannak, melyek ha még nem szívódtak fel, komoly szájsebészeti beavatkozást, műtétet igényelhetnek.

Ha nincs alatta maradó fog, akkor a helyükön lehet hagyni, egészen addig, amíg egészséges fogról beszélünk, és panaszt nem okoz. Ha már elszuvasodott vagy mozog, akkor el kell távolítani és a helyét pótolni kell. Talán a bölcsességfog műtét az, amelyet a várható komplikációk miatt szájsebész végez és nem is lesz szükség a pótlására – helyzetéből adódóan.  Lehet esetleg a foghiányt fogszabályzó kezeléssel kezelni vagy fogpótlással, fog műtéttel a hiányzó fogat helyreállítani. A foghiány pótlására lehet implantátumos koronapótlást vagy hídpótlást készíteni.  

 

Visszamaradt maradó fogak feltárása, fogműtétek:

 

Állcsontban visszamaradt (nem kinőtt) fogak leggyakrabban a bölcsességfogak, majd a szemfogak, ritkábban a kisőrlő fogak és a frontfogak.

A csak részben áttört fog utat engednek a baktériumoknak, mely fájdalmas gyulladással, duzzanattal, állkapocs merevséggel és általános betegségekkel járhat. A csak részben áttört fogak emellett hajlamosabbak a szuvasodásra és ínybetegségekre, mivel nehezen elérhető helyzetüknél fogva nehezebb a fogkefével vagy fogselyemmel elérni azokat.

Általános elv, hogy az áttörésben akadályozott, rossz pozícióban levő bölcsességfogakat eltávolítjuk.

Eltávolítása fiatalabb korban könnyebb, ilyenkor ugyanis még a fog gyökere nem fejlődött ki teljesen, és a csont kevésbé sűrű.

Fontos, hogy a bölcsesség fog műtét utáni ápolása a kezelőorvos utasításai alapján történjen!

Fogsorban előrébb elhelyezkedő, esztétikai vagy funkció szempontjából fontos fogaknál a célunk a fog megtartása és azok fogsorba rendezése.

 

A fogműtét menete:

Helyi érzéstelenítésben a fogat szájsebészeti műtéttel feltárjuk, majd speciális fogszabályozó készüléket ragasztunk rá, melyet az előzetesen felhelyezett fix fogszabályozóhoz (vagy a csontba helyezett fogszabalyozó csavarhoz) rögzítünk. A fogszabályozó bracket (gombocska) felett az ínyt összevarrjuk, a fog a műtét végére továbbra is az íny alatt marad, de egy drótot vagy egy láncot az ínyen kivezetünk és a fogszabályzó ívhez rögzítjük. Később a fogszabályozó orvos kis erőkkel húzza a fogat a megfelelő helyére. Függ a fog helyzetétől, de általában pár hónap múlva a fog a fogsorba rendeződik.

A fogműtét fájdalommentes, az injekciókat leszámítva csak kellemetlen matatást érez a páciens.

 Amennyiben az állcsontban visszamaradt fog nem rendezhető a fogsorba (anatómiai okokból, vagy a fog fejletlenségéből adódóan), akkor leggyakrabban az eltávolításuk javasolt, későbbi problémák, gyulladások elkerülése végett.

 

Radikális megoldású műtéti fogszabályozás

 

A fogszabályozás egy speciális formája, amikor nem elegendő csak a fogak, a fogsor szabályozása, hanem szükség van az állcsont deformitásának helyreállító műtétjére is.

Ilyen esetekben a  pácienseink több területen megjelenő problémával érkeznek hozzánk:

 • rágási, nyelési nehézségek
 • beszéd- és izületi problémák
 • diszharmonikus arcprofil
 • stb.

Amennyiben erre a speciális beavatkozásra van szükség, a fogszabályozás folyamata nagyjából megegyezik a normál fogszabályozás ütemezésével, de a tervezés során speciális méréseket is végeznek, hogy a végeredmény majd egy esztétikusabb arc legyen, ahol a fogak és az állcsontok harmonikus egységet alkotnak.

 

Kapcsolatelvétel

  Név *

  e-mail cím *

  Telefonszám *

  Aktuális panasz

  Kívánt időpont (amikor jönni szeretne)

  Szájsebészet, fogszabályozó műtétek – friss cikkek

  A fogápolás hiányától a szájsebészetig…

  Bölcsességfog húzás után meddig fáj?

  Bölcsességfog húzás után meddig fáj?

  A bölcsességfog helye, húzás után kellemetlen érzéssel párosul. Szerencsés esetben elég lesz majd a későbbiekben az orvos által ajánlott, vagy receptre felírt fájdalomcsillapító hatása ahhoz, hogy nyugodt, fájdalommentesen gyógyuljon a fog helye. Sőt, „problémamentes”...

  bővebben
  Új nyelv szájsebészeti műtéttel

  Új nyelv szájsebészeti műtéttel

  Már önállóan eszik és érthetően beszél az a kecskeméti férfi, aki hatórás szájsebészeti műtéttel kapott új nyelvet a Kecskeméti Megyei Kórházban a közelmúltban. Az új szövetdarabot a beteg saját alkarjából vették az orvosok. Még most sem szokta meg teljesen új nyelvét...

  bővebben