Fogszabályozó műtétek

Fogszabályozó kezelést segítő, kiegészítő műtétek:

  • bölcsességfog műtét
  • visszamaradt tejfogak eltávolítása
  • visszamaradt maradó fogak feltárása
  • fogműtétek

A fogszabályozás a fogászatnak legrégebben elkülönült szakterülete. A fogszabályozás a fogazat helyzeti és alaki rendellenességeit vizsgálja és kezeli. Biztosítja a normális fejlődést az azt akadályozó tényezők elhárításával.

A fogszabályozás célja: a helyes működés és az esztétikus megjelenés létrehozása, az eltérések korrigálása.

Mint minden orvosi beavatkozást, úgy ezt is megelőzi a diagnózis készítése, ami egy összetett, – az arc, az állcsontok helyzetére, a fogívek egymáshoz viszonyított eltérésére kiterjedő teljes körű elemzés.

A kezelés során meghatározzuk a kezelés célját, mely az egyes fogak helyrevitelétől, az egész rágószerv teljes rehabilitációjáig terjedhet. A teljes kezelést, szakaszokra bontva, pácienssel, szüleivel, hozzátartozóval egyeztetve vezetjük végig.  

A fogszabályozási terv készítésekor találkozhatunk olyan akadályokkal melyeket csak műtéttel lehet orvosolni.

 

Fogszabályozó kezelést segítő műtétek

 

A gyermek szájsebészet részeként az alábbi esetekben van szükség fogműtétre:

  • ha a  beékelődött (impaktált/retineált) fog az állcsontba marad részben vagy egészben.

Ha a teljesen kifejlődött fog az eredeti  helyén marad vissza, és előtörési tendenciát nem mutat, akkor retentióról beszélünk.

Ha az áttörőben levő fog valamilyen módon akadályoztatva van, pl. egy már korábban áttört szomszédos fognak ütközik – akkor impactióról beszélünk.

  • preventív bölcsességfog eltávolítása

Ha a bölcsességfog nem tud áttörni, illetve helytelenül nő, akkor könnyen gyulladást okozhat, ami nagy fájdalommal jár.

A bölcsességfogak sok esetben csírahiány miatt nem jelentenek problémát, máskor maguktól problémamentesen a fogsorba rendeződnek számos esetben helyhiány miatt eltávolításuk is indokolt lehet. Ilyenkor a bölcsességfog műtét után kerül sor a fogszabályozásra.

bölcsességfog műtét után - fogszabályozó műtétek

A retenció fenntartása a bölcsességfogak sorba rendeződésig szükséges.  Forrás: Preventív fogászat – Ida, Nyárasdy, Jolán, Bánóczy (2009)Medicina Könyvkiadó Zrt.

Visszamaradt tejfogak eltávolítása – fogműtét

 Amennyiben a tejfog alatt van maradó fog, akkor az eltávolításuk indokolt lehet. A tejfogak általában könnyen eltávolíthatók. Fontos tudni azonban, hogy minden tejfog más, van amelyiknek igen vékony, hosszú gyökerei vannak, melyek ha még nem szívódtak fel, komoly szájsebészeti beavatkozást, műtétet igényelhetnek.

Ha nincs alatta maradó fog, akkor a helyükön lehet hagyni, egészen addig, amíg egészséges fogról beszélünk, és panaszt nem okoz. Ha már elszuvasodott vagy mozog, akkor el kell távolítani és a helyét pótolni kell. Talán a bölcsességfog műtét az, amelyet a várható komplikációk miatt szájsebész végez és nem is lesz szükség a pótlására – helyzetéből adódóan.  Lehet esetleg a foghiányt fogszabályzó kezeléssel kezelni vagy fogpótlással, fog műtéttel a hiányzó fogat helyreállítani. A foghiány pótlására lehet implantátumos koronapótlást vagy hídpótlást készíteni.  

 

Visszamaradt maradó fogak feltárása, fogműtétek:

 

Állcsontban visszamaradt (nem kinőtt) fogak leggyakrabban a bölcsességfogak, majd a szemfogak, ritkábban a kisőrlő fogak és a frontfogak.

A csak részben áttört fog utat engednek a baktériumoknak, mely fájdalmas gyulladással, duzzanattal, állkapocs merevséggel és általános betegségekkel járhat. A csak részben áttört fogak emellett hajlamosabbak a szuvasodásra és ínybetegségekre, mivel nehezen elérhető helyzetüknél fogva nehezebb a fogkefével vagy fogselyemmel elérni azokat.

Általános elv, hogy az áttörésben akadályozott, rossz pozícióban levő bölcsességfogakat eltávolítjuk.

Eltávolítása fiatalabb korban könnyebb, ilyenkor ugyanis még a fog gyökere nem fejlődött ki teljesen, és a csont kevésbé sűrű.

Fontos, hogy a bölcsesség fog műtét utáni ápolása a kezelőorvos utasításai alapján történjen!

Fogsorban előrébb elhelyezkedő, esztétikai vagy funkció szempontjából fontos fogaknál a célunk a fog megtartása és azok fogsorba rendezése.

 

A fogműtét menete:

Helyi érzéstelenítésben a fogat szájsebészeti műtéttel feltárjuk, majd speciális fogszabályozó készüléket ragasztunk rá, melyet az előzetesen felhelyezett fix fogszabályozóhoz (vagy a csontba helyezett fogszabalyozó csavarhoz) rögzítünk. A fogszabályozó bracket (gombocska) felett az ínyt összevarrjuk, a fog a műtét végére továbbra is az íny alatt marad, de egy drótot vagy egy láncot az ínyen kivezetünk és a fogszabályzó ívhez rögzítjük. Később a fogszabályozó orvos kis erőkkel húzza a fogat a megfelelő helyére. Függ a fog helyzetétől, de általában pár hónap múlva a fog a fogsorba rendeződik.

A fogműtét fájdalommentes, az injekciókat leszámítva csak kellemetlen matatást érez a páciens.

 Amennyiben az állcsontban visszamaradt fog nem rendezhető a fogsorba (anatómiai okokból, vagy a fog fejletlenségéből adódóan), akkor leggyakrabban az eltávolításuk javasolt, későbbi problémák, gyulladások elkerülése végett.

 

Radikális megoldású műtéti fogszabályozás

 

A fogszabályozás egy speciális formája, amikor nem elegendő csak a fogak, a fogsor szabályozása, hanem szükség van az állcsont deformitásának helyreállító műtétjére is.

Ilyen esetekben a  pácienseink több területen megjelenő problémával érkeznek hozzánk:

  • rágási, nyelési nehézségek
  • beszéd- és izületi problémák
  • diszharmonikus arcprofil
  • stb.

Amennyiben erre a speciális beavatkozásra van szükség, a fogszabályozás folyamata nagyjából megegyezik a normál fogszabályozás ütemezésével, de a tervezés során speciális méréseket is végeznek, hogy a végeredmény majd egy esztétikusabb arc legyen, ahol a fogak és az állcsontok harmonikus egységet alkotnak.

 

Az altatásos fogászat előnyei

Megjelenés: Szerző: dátum: 15:23 Téma: Fogfehérítés, Fogvédelem, Plasztikai műtét | Az altatásos fogászat előnyei bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Az altatásos fogászat előnyei

Sokan rettegnek a fogorvostól, félnek a fájdalomtól, szoronganak a fúró hangjától.  Pedig egyáltalán nem szükséges átélni ezt a “szörnyű” élményt. A legjobb lenne átaludni a kezelést úgy, hogy nem is emlékszünk semmire! Az Implant Corner fogászati  rendelőjében altatásban is elvégezzük a szükséges beavatkozást. Az altatásos fogászati kezelés tökéletesen fájdalommentes! Az altatásos fogászat előnyei – kinek ajánljuk? A fogászati kezelés altatásban történő elvégzése indokolt, ha a páciens érzékeny a helyi érzéstelenítőkre. Amennyiben rosszullét, hányinger lép fel, az öklendezési reflex elmúlik, ha a beteg szájába nyúlnak. Fájdalomtól való félelem, szorongás esetén nagyszerű alternatíva, hogy a hagyományos kezelést altatásban, öntudatlan állapotban élje át. Egyszerre több fog kezelése is elvégezhető altatásos módszerrel. Az altatásos fogászat kizáró okai Súlyos szív- és érrendszeri betegségek Enzim betegségek (amely miatt az altatószerek lebontása problémát okoz a szervezetnek) Asztmatikus betegségek Mindezeknél a betegségeknél is természetesen lehetéges a páciens altatása, de intenzív osztály szintű hátteret kell hozzá biztosítani. Milyen fogászati kezelést lehet altatásban elvégezni? Altatásos fogászat alkalmazható a fogkő leszedéstől a bonyolult szájsebészeti műtétekig. bölcsességfog eltávolítás altatásban altatásos foghúzás gyermekfogászat altatásban...

tovább olvasom

Pro Salute Hominum plakettet kapott Dr. Dr. Oberna Ferenc Ph.D.

Megjelenés: Szerző: dátum: 17:08 Téma: Plasztikai műtét | Pro Salute Hominum plakettet kapott Dr. Dr. Oberna Ferenc Ph.D. bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Pro Salute Hominum plakettet kapott Dr. Dr. Oberna Ferenc Ph.D.

Kecskemét – Magas elismerésben részesült Dr. Dr. Oberna Ferenc Ph.D., a Bács-Kiskun Megyei Kórház Arc-, Állcsont-, Szájsebészeti és Fül-Orr Gégészeti Osztálya osztályvezető főorvosa. Pro Salute Hominum plakettel ismerte el az Astellas, azaz az „Év Orvosa Pályázat” szakmai jelöltjeit értékelő zsűri munkájában végzett tevékenységét az Astellas Pharma. Ráadásul az elismerést éppen azt követően vehette át az osztályvezető főorvos, hogy a kecskeméti kórházban a 400. olyan műtétjét végezte el, amelyben szövetpótlás történt mikrosebészeti technikával. Az ilyen jellegű beavatkozásoknak köszönhetően ma már az ország minden részéből érkeznek betegek a kecskeméti kórházba Oberna Ferenchez. – Ezt a módszert a világon mintegy 35-40 éve vezették be és a 80-as, 90-es években vált rutinszerűvé – magyarázta a főorvos. – Magyarországon nagy számban az Országos Onkológiai Intézetben kezdték el csinálni, de voltak előzményei máshol is, Budapesten és Szegeden is. Az Országos Intézet Fej- nyaksebészeti Osztályán, ahol én is tanultam napi gyakorlattá vált,  majd ezt a technikát fejlesztettem tovább a Szent Rókus Kórházban.  A műtéteim döntő részét   azonban már Kecskeméten végeztem. Gyakorlatilag ez a módszer teszi lehetővé, hogy nagy kiterjedésű, általában kombinált szövethiányokat lehessen pótolni. Főként onkológiai betegeken alkalmazzuk a fej-nyak területén: többek között akár a szájüregben, a szájgaratban is…. Az eredeti cikk folytatásáért kattintson ide! Forrás:...

tovább olvasom

Új nyelv szájsebészeti műtéttel

Megjelenés: Szerző: dátum: 15:30 Téma: Plasztikai műtét | Új nyelv szájsebészeti műtéttel bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Új nyelv szájsebészeti műtéttel

Már önállóan eszik és érthetően beszél az a kecskeméti férfi, aki hatórás szájsebészeti műtéttel kapott új nyelvet a Kecskeméti Megyei Kórházban a közelmúltban. Az új szövetdarabot a beteg saját alkarjából vették az orvosok. Még most sem szokta meg teljesen új nyelvét a kecskeméti férfi, pedig saját bevallása szerint is sokat javult az állapota a műtét óta. Már nem okoz neki gondot a nyelés, és egyre értehetőbben beszél. „Tudok nyelni, tudok beszélni, nem kell orrszondán keresztül etetni, szóval teljes értékű embernek érzem magam, kis beszédhibával” – mondta Godány Balázs. A műtét előtt már a levegővétel is kibírhatatlan fájdalmat okozott neki az elrákosodott nyelve miatt. Az orvosok azt mondták a férfinak, ha nem operálják meg, csak hónapjai vannak hátra, ezért vállalta a bonyolult műtétet. Az operáció alatt első lépésként eltávolították a nyelve csaknem kétharmadát, a garatmanduláit és a nyaki nyirokcsomóit. Ezután a férfi alkarjából kimetszett szövetet beültették a nyelve helyére. „A tapintás érzete visszatérhet, különösen akkor, ha ezt a mikrosebészeti műtétet kiegészítjük egy idegvarrattal is, tehát itt a gyógyulásra és az érzés visszatérésére van lehetőség, az ízlelés pedig a szájüreg, illetve ebben az esetben a nyelv maradó részein történik” – mondta Dr. Oberna Ferenc, a Kecskeméti Megyei Kórház sebész főorvosa. Magyarországon egyre több a szájüregi daganatos megbetegedés, főként az erős dohányosok között. Legtöbbjük már csak akkor fordul orvoshoz, amikor már esélye sincs a gyógyulásra, pedig a daganat már a korai szakaszban is könnyen kitapintható az álkapocs alatt. Ezzel a mikrosebészeti módszerrel azonban sokuk élete megmenthető lenne, de egyelőre még csak alig pár helyen végeznek hasonló műtéteket az országban. Forrás: RTL KLUB Szájsebészeti rendelés Budapesten...

tovább olvasom

A fogszuvasodás kialakulása, tünetei és megelőzése

Megjelenés: Szerző: dátum: 14:25 Téma: Fogvédelem | A fogszuvasodás kialakulása, tünetei és megelőzése bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A fogszuvasodás kialakulása, tünetei és megelőzése

A fogszuvasodás megelőzése kiemelkedően fontos, nemcsak azért, mert egyre  divatosabbak a hófehér fogak, hanem mert a lyukas fogak további egészségügyi  problémákat okozhatnak, és akkor még nem is beszéltünk az életminőség romlásáról. A fogszuvasodás népbetegség – amelynek kialakulása számos tényezőre vezethető vissza. Ilyenek például: a helytelen táplálkozás a szájhigiénia hiánya öröklött tulajdonság életkori sajátosság stb.   A fogszuvasodás kialakulása A fogszuvasodás kialakulásában nagy szerepet játszanak  száj baktériumai. Ha szénhidrátot (cukrot és keményítőt) tartalmazó élelmiszereket fogyasztunk, például: pékáru gabonafélék, gyümölcsök sütemények édességek és nem mosunk fogat, akkor kitűnő táptalajt biztosítunk a szájban élő baktériumoknak, amelyek megemésztik ezeket az élelmiszereket, és savakká alakítják azokat. A baktériumok, a savak, az élelmiszer-maradványok és a nyál kombinációjából jön létre a  fogakra tapadt plakk. A plakkban levő savak feloldják a fogak zománcfelületét, és lyukakat hoznak létre a fogakban. Tehát  a baktériumok által termelt savas közeg, melyhez hozzájárul még a szénhidrátok erjedése a lepedékben, okozzák a fog kemény szöveteinek kioldódását. A fogszuvasodás tünetei A fogszuvasodás tünetei függnek attól is, hogy hol helyezkedik el a lyuk, melyik fogat érinti. A leggyakoribb tünetek közé tartozik a fogfájás a fog érzékenysége (főleg hideg, meleg vagy édes ételek, italok fogyasztásakor jelentkező, nyilallófájdalomformájában), a fog felületén észrevehető pöttyök jól látható lyukak fog vagy annak részeinek elszíneződése, barnás, fekete vagy fehér foltok (a foltok lehetnek opálosak, mattak is) a harapásra, rágásra jelentkező fogfájás. az ételmaradványok beletapadnak a lyukakba. a lyukakba ragadt ételmaradékok miatt rossz szájszag is jelentkezhet. A fogszuvasodás megelőzése Használjunk fluoridtartalmú fogkrémet, és mossuk meg a fogunkat naponta  legalább kétszer. A legideálisabb minden étkezés után fogat mosni – ez a legjobb módja a fogszuvasodás megelőzésének! Különösen lefekvés előtt ne hanyagoljuk el a fogmosást! Öblítsünk naponta fluorid tartalmú szájvízzel! Bizonyos szájvizek antiszeptikus összetevőket is tartalmaznak, amelyek elpusztítják a plakkokat okozó baktériumokat. Legyen az étkezésünk egészséges, tápláló és kiegyensúlyozott! Korlátozzuk a nasikat, különösen az esti fogmosás után! Kerüljük a káros szénhidrátokat,  például a cukorkákat, , amelyek a fog felületén maradhatnak. Ha olyan ételt eszünk, amelyik beleragad a fogba, azonnal mossuk meg, ha tehetjük. A fogszuvasodás megelőzése professzionális fogorvosi kezeléssel Konzultáljunk fogorvosunkkal egy esetleges  kiegészítő fluorid használatáról, ami erősíti a fogakat. Hogy védjük a  fogak rágófelületét, vegyünk igénybe barázdazáró kezelést! Rendszeresen látogassunk el a fogorvoshoz a professzionális fogtisztító kezelés céljából. Innováció a kutatásban A kutatók folyamatosan új eszközöket és módszereket fejlesztenek a fogszuvasodás megelőzése érdekében. Egy tanulmány például megállapította, hogy ha  egy rágógumit xilitol édesítőszert tartalmaz, akkor az átmenetileg gátolja a baktériumok szaporodását, amelyek a fogszuvasodást okozzák. Ezenkívül számos olyan anyagot vizsgálnak, amelyek lassan szabadítják fel a fluoridot, ami segít a további bomlás megelőzésében. Kísérleteznek továbbá olyan fogkrémekkel és szájöblítőkkel, amelyek visszafordíthatják és meggyógyíthatják a szuvasodást egy  korai stádiumban. Összefoglalásként elmondhatjuk, hogy  a tejfogak szuvasodásához nagyban hozzájárul az édesség, sok szénhidrátban gazdag üdítő, cukros ital cumisüvegben – ezeket kell kerülni kell! Este kötelező az alapos fogmosás! A fogszuvasodás megelőzhető -a fogmosás helyes technikája Nemcsak a maradandó fogakat kell kezelni, hanem a lyukas tejfogakkal is keressük fel a...

tovább olvasom