Szájsebészet Budapest

Szájsebészet Budapest – Implant Corner – Budapest XII. kerület

Budapesti szájsebészeti magánrendelőnkben kizárólag szájsebészeti szakvizsgával rendelkező orvos végzi a szájsebészeti műtéteket, ami kiemelten fontos az esetleges komplikációk illetve bonyolultabb kezelések esetén.

A  leggyakoribb szájsebészeti beavatkozások:

Budapesti szájsebészeti rendelőnkben számos fogászati kezelést hajtunk végre az egyszerű foghúzásoktól a bonyolultabb íny alatti fogak eltávolításáig: fog implantátum behelyezést és csontpótlásos műtéteket is végzünk.

 Azonnali lehetőség van foghúzást követő ideiglenes fogak készítésére is!

Mikor szükséges szájsebészhez fordulni, szájsebészetre menni?

Sürgős esetekben, illetve amikor hagyományos kezeléssel nem lehet megoldani egy bizonyos fogászati problémát, akkor szájsebészeti műtétre lehet szükség. Ezek a beavatkozások gyakran érintik az állkapcsot és arcüreget is.

Implant Corner Szájsebészet Budapest XII. kerület – megoldás bölcsességfog problémákra

Bölcsségfogak eltávolítására egyre nagyobb szükség van, mert gyakori a szűk fogív, a torlódott fogazat és általában nem jut hely a bölcsességfogaknak.

Áttörésben visszamaradt vagy rossz irányban növő bölcsességfogat érdemes eltávolítani, hogy megelőzzük a későbbi komplikációt.

Bölcsességfogak eltávolítását altatásban is lehet kérni (altatásnak van plusz költsége).

Implant Corner Szájsebészet Budapest – fogbeültetés

Implantációs fogpótlások nagyon elterjedtek manapság. Egy korszerű fogpótlási módszer, mellyel elkerülhető a szomszédos fogak lecsiszolása. Illetve,  amennyiben sor végén elhelyezkedő fog hiányzik, úgy az egyetlen kényelmes fix fogpótlási lehetőség.

Az implantált fog viselőjét saját fog érzés tölti el, mind funkcionálisan, mind esztétikailag.

Budapesti szájsebészeti rendelőnkben, az utóbbi években folyamatosan emelkedik az  implantáció utáni érdeklődés, a beültetések száma.

Implant Corner Szájsebészet Budapest – fogszabályozó műtétek

Szájsebészeti rendelőnkben Budapesten fogszabályozó műtéteket is végzünk. Az egészséges fogak jelentős szerepet játszanak a rágásnál és harapásnál, befolyásolják a helyes kiejtést és az arc alakját, ami nagy hatással van az egyén életminőségére.

A rendellenességek gyakorisága a tej-, a váltó- és a maradandó fogaknál egyaránt észlelhetők.

A kialakulás oka összetett (öröklődés, környezeti hatások, rossz szokások, fogak hiányos funkciója – egyre kevesebb rágás stb.). Ezek mind hatással vannak az állkapocscsont és a fogak rendellenes fejlődésére.

Fogszabályzással, vagy ha szükséges fogszabályzó műtétekkel hozzuk helyre a rendellenességet, javítjuk a páciens életminőségét.

További szájsebészeti kezelések

Szájsebészet Budapest árak - Implant Corner

további információért kattintson a linkekre!

Szájsebészet árak – Budapest Implant Corner

Szerkesztés
Fogeltávolítás (extractio) 15.000 Ft
Fogeltávolítás (feltárásból) 30.000-45.000 Ft
Bölcsességfog sebészi eltávolítása 30.000 – 45.000 Ft
Arcüreg zárása 25.000-35.000Ft
Gyökércsúcs amputáció(resectio) 25.000-35.000 Ft
Bölcsességfog körüli íny kimetszés (circumcisio) 15.000 Ft
Cysta eltávolítása 20.000-30.000 Ft
Fogfeltárás + bracket ragasztás 20.000 -45.000 Ft
Implantátum (AlphaBio) 130.000 Ft
Implantátum (Ankylos) 150.000 Ft
Implantátum (Nobel -Replace) 180.000 Ft
Implantátum felszabadítás 20.000 Ft
Arcüregemelés – sinus lift (1 gr Bio Oss csontpótló+membrán) 60.000-130.000 Ft
Arcüregemelés + csontpótlás (zárt) 120.000 Ft
Implantátum fej 50.000-100.000 Ft

Implant Corner Fogászat és Szájsebészet

1123 Budapest Kékgolyó u. 15/A.

(Budapesten  a 12. kerületben a Déli pályaudvartól 2 percre)

Fogorvos/szájsebész: 

Dr. Dr. Oberna Ferenc

Dr. Boros Andrea

Telefon: +36 1 400 6929

Mobil: +36 30 984 4316

Bölcsességfog húzás után meddig fáj?

Megjelenés: Szerző: dátum: 17:03 Téma: Műtétek | Bölcsességfog húzás után meddig fáj? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Bölcsességfog húzás után meddig fáj?

A bölcsességfog helye, húzás után kellemetlen érzéssel párosul. Szerencsés esetben elég lesz majd a későbbiekben az orvos által ajánlott, vagy receptre felírt fájdalomcsillapító hatása ahhoz, hogy nyugodt, fájdalommentesen gyógyuljon a fog helye. Sőt, „problémamentes” bölcsességfog eltávolítását követően, fájdalomcsillapító sem szükségszerű. A kellemetlen érzés napokon belül múlik.

De mit tegyünk, ha mégis fáj a bölcsességfog helye a húzás után?

A kérdésre nincs egyértelmű válasz, amely mindenki esetében megállja a helyét. Ahogy  „ A bölcsességfog növése és az ebből adódó problémák…”  cikkben olvashattuk azokat az eseteket, amikor az egyén szájüregének, a fogak elrendezésének függvényében indokolt, vagy szükségszerű a bölcsességfogak eltávolítása, úgy az eltávolított fogak helyének gyógyulása is egyénenként, problémánként változó.

A bölcsességfog eltávolítását követően általánosságban elmondhatjuk, hogy a fogfájás a foghúzást követően egy-három nappal kezdődik, és egy-két hétig fájhat az eltávolított bölcsességfog helye. Két hét múlva már teljesen elmúlik a fájdalom, viszont a gyógyulás hozzávetőleg egy hónapig is eltarthat.

A teljes gyógyulás eltérő az alsó és a felső eltávolított fogak esetében. Az alsó állkapocsból eltávolított bölcsességfog helyének teljesen gyógyulása kb. négy hétig tart, a felsőnél ez  egy-két héttel tovább, kb. hat  hétig.

Ebben az időszakban, főleg az elején, igény szerint, fájdalomcsillapító szedése javasolt, amit a fogorvos felír.  Vannak esetek, amikor antibiotikum kúra is indokolt, azt szigorúan be kell szedni ahogy orvosunk előírja. (Amennyiben mellékhatások lépnek fel, értesíteni kell a kezelőorvost.) Varratok esetében szükségszerű visszamenni /kb. 7 nap múlva/ varratszedésre, természetesen, ha nem felszívódó varratot használt az orvos.

Mit tehetünk otthon a fájdalmunk csökkentése érdekében?

Amikor megtörtént a beavatkozás, kihúzta a fogorvos/szájsebész a bölcsességfogat és végre elhagyhatjuk a rendelőt, a fog helyén lévő tampont még 15 percig szorítanunk kell fogaink között. Miután eláll a vérzés, megszabadulhatunk tőle. A zsibbadás viszont még jó ideig eltarthat, addig azonban, csak szénsavmentes, tiszta vizet igyunk.

Nagyon sokat jelent az első pár nap, egy hét a seb gyógyulásában! Tehetünk érte a következők figyelembevételével:

 • hideg vizes borogatás tehetünk rá, de jegelés csakis kívülről, valamilyen textílián, zsebkendőn keresztül történhet!
 • a sárgás, szürkés elszíneződés a sebnél normális, gyógyulást jelent!
 • ha a vérzés megújul, harapjunk rá újból egy steril gézre (gyógyszertárban kapható)
 • nagyon szigorúan kerüljük a tejet, tejterméket az első napokban
 • szénsavmentes vizet válasszunk, kerüljük a szénsavas vizet
 • öblögetni és szívogatni TILOS a fog helyét – ezzel hátráltatjuk a gyógyulást
 • alkoholt, kávét pár napig ne igyunk – az alkohol nem fertőtlenít, ez tévhit!
 • mellőzzük az edzésünket 2-3 napig legalább
 • a nehéz fizikai munkát is kerüljük
 • a dohányzás hátráltatja a seb gyógyulását, mellőzzük
 • több párnán aludjunk, a fejünk magasabban legyen
 • ne menjünk szaunázni, szoláriumozni, napozni, kerüljük a forró fürdőt
 • kerülendők a magos, vagy darabos ételek (rizs, kukorica..), de ha mégis belemegy a sebbe, ne piszkáljuk!

A bölcsességfog eltávolításakor sem hagyhatjuk ki a szájápolást! Sőt! Nagyon fontos, hogy ebben az időszakban még körültekintőbben foglalkozzunk a száj higiéniájával.

Puha sörtéjű kefével mossuk a seb környékén lévő fogainkat, a sebet ne dörzsöljük, viszont a megszokott szájvizünket, a szájzuhanyt mellőzzük az első időszakban (kb.3-4 napig)
Bármilyen nyugtalanító elváltozást észlel, keresse fel orvosát!

Fájdalomcsillapító terhesség alatt – Fogfájás terhesen

Megjelenés: Szerző: dátum: 11:18 Téma: Egyéb | Fájdalomcsillapító terhesség alatt – Fogfájás terhesen bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Fájdalomcsillapító terhesség alatt szedhető? Mit tegyen a kismama, ha már a terhesség elején fogfájást, fogínyvérzést, szájszárazságot tapasztal? A terhesség alatt milyen fájdalomcsillapító szedhető fogfájásra? Gyógyszerrel kezelhetjük, csillapíthatjuk egyáltalán a fenti tüneteket a várandósság időszakában?  Sok-sok kérdés a fájdalomcsillapításról terhesség időszakában. Jöjjenek a válaszok.

Ebben a más állapotban sokkal érzékenyebbek a kismamák, nehezebben élik meg az egyébként enyhének számító fájdalmakat is. Ezért is tanácsolja minden fogorvos, hogy már gyermekvállalás előtt hozassuk rendbe fogainkat, távolítassuk el a fogköveket, illetve egy panoráma röntgent is érdemes készíttetnünk.

Fogfájás terhesség alatt

A terhesség időszakában gyakran tapasztalnak a kismamák fogfájást. Ennek egyik oka, hogy az anya szervezetéből a  magzat elvonja a kalcium egy részét a csontnövekedés miatt. Az állapotos kismamának ezért elengedhetetlen ennek az ásványi anyagnak a pótlása.

A kívánósság miatt  megváltozhat a várandós nők étkezési szokása. A túlzott édességfogyasztás és a szájápolás elhanyagolása szintén fogfájáshoz vezethet.  

A terhességi fogászati beavatkozások elvégezhetőek a kismamáknál. A fájdalom tűrése hosszabb időn át, károsabb a kisbabára. A fájdalom érzése bizonyos idő után stresszként hat az anyára és a babára egyaránt. A fogorvosok olyan érzéstelenítőt használnak (ultracain stb….), amely nem károsítja egyikőjük szervezetét sem.

Tehát ne tűrjük a fájdalmat, ne gondolkozzunk fájdalomcsillapítón, fogorvosunk a megoldás kulcsa.

 Fogínygyulladás terhesség alatt 

A várandósgondozás keretein belül a kötelező terhességi szűrővizsgálatok között szerepel a fogászati szűrés. A kismamáknak mindhárom trimeszterben javasolt  fogorvossal találkozni. 

A várandós időszakban a hormonális változások miatt erősebb a lepedék-, és a fogkőképződés. Ennek hátterében jórészt a megemelkedett progeszteron-, és ösztrogén szint rejtőzik. Ezt a folyamatot még súlyosbítja a „kívánós” érzés miatt kialakult helytelen táplálkozás, és a nem megfelelő szájhigiénia. A terhesség folyamán szájüreg ph értéke változik. A megváltozott életmóddal megváltozik szájüreg kémiai összetétele is. A fogínygyulladás” -t a legtöbb kismama megtapasztalja terhessége során (általában a  13 és 26 hét között.) 

A várandósság alatt azonban elkerülhető a terhesség „természetes velejárójaként” emlegetett  fogérzékenység, fogszuvasodás, a gyulladt fogíny kialakulása a megelőzéssel.

A terhesség alatti fogfájás, és a fogínygyulladás megelőzésében nagy jelentősége van a terhesség előtti felkészülésnek: 

 • a helyes szájápolás megtanulása
 • az étkezéseket követő fogmosások számának növelése  
 • lepedékképződés megakadályozása fogápolási eszközökkel
 • foglepedék kialakulását „késleltető” speciális szájvízzel
 • savas ételek, italok fogyasztását követő 25-30 percben ne nyúljunk fogkefe után

A kialakult a fogínygyulladást feltétlenül kezelni kell, hogy megelőzzük a súlyosabb következményt.

Terhesség alatt milyen fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő szedhető?

A fájdalomcsillapítók tekintetében nagyon körültekintőnek kell lennie a kismamának. Elengedhetetlen a konzultáció a nőgyógyásszal és a fogorvossal a fájdalomcsillapítók használatáról, hogy személyre szabottan a lehető legbiztonságosabb, legjobb ellátást kapja a terhesség időszakában. 

Terhesség  alatt szedhető fájdalomcsillapítók 

Általánosságban elmondható, hogy a paracetamol tartalmú fájdalomcsillapítókat használhatja a kismama, orvosával egyeztetett adagokban, az előírásának megfelelő dózisban.

 

Algoflex terhesség alatt

Algoflex terhesség alatt szedhető e? Nem szeretnék egy-egy gyógyszert kiemelni a fájdalomcsillapítók közül, de kismama pácienseim gyakran érdeklődnek, így szükségét érzem a válasznak.  A fájdalomcsillapítók szedését nem javaslom egyéni döntés alapján.

Ez ügyben mindenkinek a nőgyógyászával, kezelőorvosával, fogorvosával kell egyeztetni, az egyénre szabott hatóanyagról, dózisról a fennálló probléma megoldás  függvényében, szükség szerint.

Fogínygyulladás, fogínysorvadás

Megjelenés: Szerző: dátum: 15:31 Téma: Fogvédelem | Fogínygyulladás, fogínysorvadás bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Fogínygyulladás, fogínysorvadás

Megtanultuk gyermekkorunkban, hogy nagyon fontos a fogmosás!  Naponta legalább kétszer kell fogat mosni, de optimális lenne, ha minden étkezés után lehetőségünk volna az alapos fogápolásra, így elkerülhető lehet a fogínygyulladás és a fogínysorvadás.

Felnőttként sokszor csodálkozunk, hogy a rendszeres fogmosásunk mellett fogainkkal baj van. Nem is értjük sokszor, hogyan lehetséges az, hogy ínyünk gyulladt, vérzik, esetleg kilyukad egy fogunk.

Az ok, az esetek többségében, a nem megfelelő, vagy hiányos szájhigiénia.

A fogínygyulladás formái:

 1. lepedék okozta, azaz orvosi nevén a gingivitisz
 2. gyógyszerek mellékhatásaként létrejött
 3. genetikai okok miatt kialakult
 4. szisztémás betegségek miatt létrejött (pl.: cukorbetegség (diabétesz), hormonális változások (menstruációs ciklus, terhesség) orális fogamzásgátlók (tabletták) serdülőkor (pubertás)…)
 5. egyoldalú táplálkozás miatt kialakult
 6. vitaminhiány (főleg a „C” vitamin hiánya)
 7. stresszes életvitel
 8. hibásan elkészített tömések,
 9. hibásan elkészített fogpótlások
 10. éjszakai fogszorítás
 11. fehérjehiányos táplálkozás

A fogínygyulladás legáltalánosabb, leggyakoribb okozója a fogakon maradt lepedék.

Általában akkor vesszük észre, amikor pirosabb az ínyünk, esetleg duzzadt, vagy vérzik fogmosáskor.  A fogínygyulladás enyhe formája, a gingivitisz, kezelhető. Fogorvosunk segít megszüntetni, akár egy hónapon belül. Feltétlenül keressük fel,  ha az előbbieket tapasztaljuk!

Mi is az a lepedék vagy plakk?

A fogínygyulladásért, a fogágybetegségek kialakulásáért, a fogszuvasodásért, a fogak elvesztéséért felelős plakk, a fogainkon maradó lepedék, amelyben baktériumok telepednek meg.

A hiányos szájápolás következményeként  idővel fogkővé alakul. A fogkő szerkezetét tekintve kristályos, ami intenzívebben segíti a baktériumok további megtapadását.  A fogkő nemcsak a fogak íny feletti részén lehetnek, hanem az így alatt is. Mivel a baktériumok természetes anyagcseréjének végterméke mérgező, ezért gyulladásokat okoz a fogat körülvevő szövetekben. Ennek következményeként alakul ki a fogínygyulladás majd a fogínysorvadás.

Az elhanyagolt, kezeletlen fogínygyulladás ( gingivitisz) állapota romolhat,   súlyos esetben végül visszafordíthatatlan lesz.  A parodontitisz a fogíny lassú, kóros visszahúzódása a fognyakról, mely a fogak kilazulásához vezet, majd a fogak elvesztéséhez. (A felnőtt lakosság 80 % nak van)

A fogínysorvadás tünetei:

 • érzékeny, vörös íny
 • fogmosáskor vérző íny
 • Visszahúzódó íny, látható fognyak
 • Kellemetlen lehelet
 • Az íny elválása a fogtól
 • Rések megjelenése a fogak között
 • Mozgó, és/vagy elvándorló fogak

Kiemelten veszélyeztetettek a dohányosok, a szénhidrát-, és cukros, édességeket fogyasztók.

Hogyan kezelhető a fogínygyulladás enyhe formája?

 • eltávolíttatjuk a fogkövet
 • megtanuljuk a helyes fogmosást – egyénre szabottan! (fogszabályzó, implantátum, fogkorona…)
 • megtanuljuk a szájhigiénia lépéseit
 • naponta legalább kétszer, alaposan mossunk fogat

Mit takar az alapos szájápolás, a megfelelő  szájhigiénia?

Szükségünk van hozzá:

 • fogkefére (ideális a kicsi fejű, lekerekített végű)
 • fogkrémre
 • fogselyemre, fogköz tisztító kefére
 • szájvízre
 • fogtisztítási technika elsajátítására
 • fogtisztításhoz szükséges elegendő időre

Optimális esetben a rendszeres fogmosás fogalmába beletartozna az étkezéseket követő fogápolás. Mivel ez a lehetőség keveseknek kivitelezhető, ezért elengedhetetlen a legalább napi kétszeri, alapos fogmosás. Különös tekintettel a lefekvés előtti alkalomra. Éjjel ugyanis nem aktív a nyáltermelődésünk, ami tisztítaná, védené a fogainkat a lepedékképződéstől.

Hogyan mossunk fogat?

 • A fogunk teljes felszínét tisztítanunk kell: külső, belső, oldalsó és felső oldalait

(Legjobb, ha mindig a megszokott sorban haladunk fogról, fogra, elegendő időt szánva rá)

 • Körkörös mozdulatokkal végezzük, ne nyomjuk rá a fogkefét
 • Fogínyt finoman masszírozzuk át a végén
 • Fogselyemmel a fogak egymás melletti oldalát tisztítjuk: lentről felfelé – ínyünkre vigyázva
 • Fogköz tisztító kefével kiegészíthetjük (Fogszabályzó esetében elengedhetetlen!)
 • Szájvíz használatával zárjuk a szájápolást

Mi tehetünk az alapos szájhigiénia mellett a megelőzés érdekében?

 • fél évente ellenőriztessük fogainkat,
 • kérjünk fogkő eltávolítást, fogkőleszedést
 • ínygyulladást észlelünk vagy
 • vérzik az ínyünk, esetleg
 • egyéb elszíneződést,
 • elváltozást tapasztalunk, keressük fel fogorvosunkat.

A megelőzés a legtöbb amit tehetünk fogainkért a:

Körültekintő szájápolással, és rendszeres fogorvosi ellenőrzéssel!

Kattintson ide:

Professzionális szájhigiéniai kezelés

Az altatásos fogászat előnyei

Megjelenés: Szerző: dátum: 15:23 Téma: Fogfehérítés, Fogvédelem, Műtétek | Az altatásos fogászat előnyei bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Az altatásos fogászat előnyei

Sokan rettegnek a fogorvostól, félnek a fájdalomtól, szoronganak a fúró hangjától.  Pedig egyáltalán nem szükséges átélni ezt a “szörnyű” élményt. A legjobb lenne átaludni a kezelést úgy, hogy nem is emlékszünk semmire! Az Implant Corner fogászati  rendelőjében altatásban is elvégezzük a szükséges beavatkozást. Az altatásos fogászati kezelés tökéletesen fájdalommentes!

Az altatásos fogászat előnyei – kinek ajánljuk?

 • A fogászati kezelés altatásban történő elvégzése indokolt, ha a páciens érzékeny a helyi érzéstelenítőkre.
 • Amennyiben rosszullét, hányinger lép fel, az öklendezési reflex elmúlik, ha a beteg szájába nyúlnak.
 • Fájdalomtól való félelem, szorongás esetén nagyszerű alternatíva, hogy a hagyományos kezelést altatásban, öntudatlan állapotban élje át.
 • Egyszerre több fog kezelése is elvégezhető altatásos módszerrel.

Az altatásos fogászat kizáró okai

 • Súlyos szív- és érrendszeri betegségek
 • Enzim betegségek (amely miatt az altatószerek lebontása problémát okoz a szervezetnek)
 • Asztmatikus betegségek
 • Mindezeknél a betegségeknél is természetesen lehetéges a páciens altatása, de intenzív osztály szintű hátteret kell hozzá biztosítani.

Milyen fogászati kezelést lehet altatásban elvégezni?

Altatásos fogászat alkalmazható a fogkő leszedéstől a bonyolult szájsebészeti műtétekig.

 • bölcsességfog eltávolítás altatásban
 • altatásos foghúzás
 • gyermekfogászat altatásban
 • fogbeültetés

Pro Salute Hominum plakettet kapott Dr. Dr. Oberna Ferenc Ph.D.

Megjelenés: Szerző: dátum: 17:08 Téma: Műtétek | Pro Salute Hominum plakettet kapott Dr. Dr. Oberna Ferenc Ph.D. bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Pro Salute Hominum plakettet kapott Dr. Dr. Oberna Ferenc Ph.D.

Kecskemét – Magas elismerésben részesült Dr. Dr. Oberna Ferenc Ph.D., a Bács-Kiskun Megyei Kórház Arc-, Állcsont-, Szájsebészeti és Fül-Orr Gégészeti Osztálya osztályvezető főorvosa. Pro Salute Hominum plakettel ismerte el az Astellas, azaz az „Év Orvosa Pályázat” szakmai jelöltjeit értékelő zsűri munkájában végzett tevékenységét az Astellas Pharma.

Ráadásul az elismerést éppen azt követően vehette át az osztályvezető főorvos, hogy a kecskeméti kórházban a 400. olyan műtétjét végezte el, amelyben szövetpótlás történt mikrosebészeti technikával. Az ilyen jellegű beavatkozásoknak köszönhetően ma már az ország minden részéből érkeznek betegek a kecskeméti kórházba Oberna Ferenchez.

– Ezt a módszert a világon mintegy 35-40 éve vezették be és a 80-as, 90-es években vált rutinszerűvé – magyarázta a főorvos. – Magyarországon nagy számban az Országos Onkológiai Intézetben kezdték el csinálni, de voltak előzményei máshol is, Budapesten és Szegeden is. Az Országos Intézet Fej- nyaksebészeti Osztályán, ahol én is tanultam napi gyakorlattá vált,  majd ezt a technikát fejlesztettem tovább a Szent Rókus Kórházban.  A műtéteim döntő részét   azonban már Kecskeméten végeztem.

Gyakorlatilag ez a módszer teszi lehetővé, hogy nagy kiterjedésű, általában kombinált szövethiányokat lehessen pótolni. Főként onkológiai betegeken alkalmazzuk a fej-nyak területén: többek között akár a szájüregben, a szájgaratban is….

Az eredeti cikk folytatásáért kattintson ide!

Forrás: keol.hu


 

Kapcsolódó cikkek:

Fogorvos, fogászat Kecskemét – fogimmplantátum, fogbeültetés Kecskeméten

Új nyelv szájsebészeti műtéttel

Megjelenés: Szerző: dátum: 15:30 Téma: Műtétek | Új nyelv szájsebészeti műtéttel bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Új nyelv szájsebészeti műtéttel

Már önállóan eszik és érthetően beszél az a kecskeméti férfi, aki hatórás szájsebészeti műtéttel kapott új nyelvet a Kecskeméti Megyei Kórházban a közelmúltban. Az új szövetdarabot a beteg saját alkarjából vették az orvosok.

Még most sem szokta meg teljesen új nyelvét a kecskeméti férfi, pedig saját bevallása szerint is sokat javult az állapota a műtét óta. Már nem okoz neki gondot a nyelés, és egyre értehetőbben beszél.

„Tudok nyelni, tudok beszélni, nem kell orrszondán keresztül etetni, szóval teljes értékű embernek érzem magam, kis beszédhibával” – mondta Godány Balázs.

A műtét előtt már a levegővétel is kibírhatatlan fájdalmat okozott neki az elrákosodott nyelve miatt. Az orvosok azt mondták a férfinak, ha nem operálják meg, csak hónapjai vannak hátra, ezért vállalta a bonyolult műtétet. Az operáció alatt első lépésként eltávolították a nyelve csaknem kétharmadát, a garatmanduláit és a nyaki nyirokcsomóit. Ezután a férfi alkarjából kimetszett szövetet beültették a nyelve helyére.

„A tapintás érzete visszatérhet, különösen akkor, ha ezt a mikrosebészeti műtétet kiegészítjük egy idegvarrattal is, tehát itt a gyógyulásra és az érzés visszatérésére van lehetőség, az ízlelés pedig a szájüreg, illetve ebben az esetben a nyelv maradó részein történik” – mondta Dr. Oberna Ferenc, a Kecskeméti Megyei Kórház sebész főorvosa.

Magyarországon egyre több a szájüregi daganatos megbetegedés, főként az erős dohányosok között. Legtöbbjük már csak akkor fordul orvoshoz, amikor már esélye sincs a gyógyulásra, pedig a daganat már a korai szakaszban is könnyen kitapintható az álkapocs alatt. Ezzel a mikrosebészeti módszerrel azonban sokuk élete megmenthető lenne, de egyelőre még csak alig pár helyen végeznek hasonló műtéteket az országban.

Forrás: RTL KLUB

Szájsebészeti rendelés Budapesten is 

Kapcsolódó cikk: Fogorvos, fogászat Kecskemét – fogimmplantátum, fogbeültetés Kecskeméten

A fogszuvasodás kialakulása, tünetei és megelőzése

Megjelenés: Szerző: dátum: 14:25 Téma: Fogvédelem | A fogszuvasodás kialakulása, tünetei és megelőzése bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A fogszuvasodás kialakulása, tünetei és megelőzése

A fogszuvasodás megelőzése kiemelkedően fontos, nemcsak azért, mert egyre  divatosabbak a hófehér fogak, hanem mert a lyukas fogak további egészségügyi  problémákat okozhatnak, és akkor még nem is beszéltünk az életminőség romlásáról.

A fogszuvasodás népbetegség – amelynek kialakulása számos tényezőre vezethető vissza. Ilyenek például:

 • a helytelen táplálkozás
 • a szájhigiénia hiánya
 • öröklött tulajdonság
 • életkori sajátosság
 • stb.

 

A fogszuvasodás kialakulása

A fogszuvasodás kialakulásában nagy szerepet játszanak  száj baktériumai. Ha szénhidrátot (cukrot és keményítőt) tartalmazó élelmiszereket fogyasztunk, például:

 • pékáru
 • gabonafélék,
 • gyümölcsök
 • sütemények
 • édességek

és nem mosunk fogat, akkor kitűnő táptalajt biztosítunk a szájban élő baktériumoknak, amelyek megemésztik ezeket az élelmiszereket, és savakká alakítják azokat.

A baktériumok, a savak, az élelmiszer-maradványok és a nyál kombinációjából jön létre a  fogakra tapadt plakk.

A plakkban levő savak feloldják a fogak zománcfelületét, és lyukakat hoznak létre a fogakban.

Tehát  a baktériumok által termelt savas közeg, melyhez hozzájárul még a szénhidrátok erjedése a lepedékben, okozzák a fog kemény szöveteinek kioldódását.

A fogszuvasodás tünetei

A fogszuvasodás tünetei függnek attól is, hogy hol helyezkedik el a lyuk, melyik fogat érinti.

A leggyakoribb tünetek közé tartozik

 • a fogfájás
 • a fog érzékenysége (főleg hideg, meleg vagy édes ételek, italok fogyasztásakor jelentkező, nyilallófájdalomformájában),
 • a fog felületén észrevehető pöttyök
 • jól látható lyukak
 • fog vagy annak részeinek elszíneződése, barnás, fekete vagy fehér foltok (a foltok lehetnek opálosak, mattak is)
 • a harapásra, rágásra jelentkező fogfájás.
 • az ételmaradványok beletapadnak a lyukakba.
 • a lyukakba ragadt ételmaradékok miatt rossz szájszag is jelentkezhet.

A fogszuvasodás megelőzése

 • Használjunk fluoridtartalmú fogkrémet, és mossuk meg a fogunkat naponta  legalább kétszer.A fogszuvasodás megelőzése fogorvos
 • A legideálisabb minden étkezés után fogat mosni – ez a legjobb módja a fogszuvasodás megelőzésének!
 • Különösen lefekvés előtt ne hanyagoljuk el a fogmosást!
 • Öblítsünk naponta fluorid tartalmú szájvízzel! Bizonyos szájvizek antiszeptikus összetevőket is tartalmaznak, amelyek elpusztítják a plakkokat okozó baktériumokat.
 • Legyen az étkezésünk egészséges, tápláló és kiegyensúlyozott!
 • Korlátozzuk a nasikat, különösen az esti fogmosás után!
 • Kerüljük a káros szénhidrátokat,  például a cukorkákat, , amelyek a fog felületén maradhatnak.
 • Ha olyan ételt eszünk, amelyik beleragad a fogba, azonnal mossuk meg, ha tehetjük.

A fogszuvasodás megelőzése professzionális fogorvosi kezeléssel

Innováció a kutatásban

A kutatók folyamatosan új eszközöket és módszereket fejlesztenek a fogszuvasodás megelőzése érdekében. Egy tanulmány például megállapította, hogy ha  egy rágógumit xilitol édesítőszert tartalmaz, akkor az átmenetileg gátolja a baktériumok szaporodását, amelyek a fogszuvasodást okozzák.

Ezenkívül számos olyan anyagot vizsgálnak, amelyek lassan szabadítják fel a fluoridot, ami segít a további bomlás megelőzésében.

Kísérleteznek továbbá olyan fogkrémekkel és szájöblítőkkel, amelyek visszafordíthatják és meggyógyíthatják a szuvasodást egy  korai stádiumban.

Összefoglalásként elmondhatjuk, hogy  a tejfogak szuvasodásához nagyban hozzájárul az édesség, sok szénhidrátban gazdag üdítő, cukros ital cumisüvegben – ezeket kell kerülni kell! Este kötelező az alapos fogmosás!

A fogszuvasodás megelőzhető -a fogmosás helyes technikája

Nemcsak a maradandó fogakat kell kezelni, hanem a lyukas tejfogakkal is keressük fel a fogorvost!

Professzionális fogfehérítés – otthon vagy rendelőben?

Megjelenés: Szerző: dátum: 14:54 Téma: Fogfehérítés | Professzionális fogfehérítés – otthon vagy rendelőben? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Professzionális fogfehérítés – otthon vagy rendelőben?

Az első benyomás rendkívül fontos mikor találkozunk valakivel legyen az egy baráti társaság, üzleti találkozó, állásinterjú vagy első randevú. Egy kedves széles mosoly  ösztönösen melegséget ébreszt bennünk. A ragyogó fehér fogak látványa azt a benyomást kelti, hogy az illető egészséges, fiatalos és tele van élettel. Mindenki szeretne hófehér fogakat,  ezért a professzionális fogfehérítés egyre népszerűbb téma Magyarországon is.

A mosoly értéke – statisztikai adatokkal

A statisztikák is alátámasztják, hogy milyen nagy a mosoly értéke. Az American Academy of Cosmetic Dentistry (Amerikai Kozmetológiai Fogorvosi Akadémia) egyik felmérése szerint:

professzionális fogfehérítés vagy otthoni fogfehérítés

  • Gyakorlatilag minden felnőtt (99,7%) szerint a mosoly fontos társadalmi eszköz.
  • A felnőttek 96% -a úgy véli, hogy egy vonzó mosoly teszi az embert vonzóbbá az ellenkező neműek tagjaival szemben.
  • A felnőttek háromnegyede (74% -a)  tartja úgy, hogy az ápolatlan fogak látványa ronthatja a sikeres karrier esélyét.
  • Arra a kérdésre, hogy : “Mi az, amivel javítani lehet a mosolyunkon?” A leggyakoribb válasz a megkérdezettek körében a következő volt: legyenek a fogaink fehérebbek és fényesebbek

Ha nem vagyunk elégedettek a mosolyunkkal, a fogfehérítés jó kezdeti lépés lehet. Mielőtt kiválasztjuk a számunkra legmegfelelőbb módszert érdemes felkeresni a fogorvosunkat, hogy megtudjuk, melyik fogfehérítő kezelés a legideálisabb a mi esetünkben.

A fogelszínegződésnek számos oka lehet. Erről bővebben itt olvashatunk: Fogfehérítés

 

A fogak fehérítésére többféle módszert lehet alkalmazni, ám ezek hatékonysága igen szélsőséges. Az egyszerűség kedvéért két nagy csoportra osztottuk ezeket:

 • Fogfehérítés házilag
 • Fogorvosi fogfehérítés

Fogfehérítés házilag

Bár sokan félnek az orvosi fogfehérítéstől, attól nem riadnak el, hogy a kamrában található alapanyagokból kutyulják össze saját bevált receptjüket, amelyek túlzásba vitt alkalmazása rendkívül károsak lehetnek a fogzománcra.

Természetes fogfehérítés otthon

Mit tart a néphit hatékony fogfehérítőnek? Csak néhány a felsorolásból:

 • citrom
 • szódabikarbóna
 • eper
 • tengeri só
 • sütőpor

Fogfehérítő szett, fogkrém és társai

Ezeknél a módszereknél általában ugyanazt az anyagot használják az otthoni és a rendelői eljárásoknál is, csak más koncentrációban alacsonyabb hatásfokkal.

A közhiedelemmel ellentétben ezek az anyagok nem marják le a fogzománcot

Fogfehérítő matrica (fogfehérítő tapasz)fogfehérítő tapasz

Előny: olcsó, hatékonyan fehérít, nagyon kényelmes a használata, gyakorlatilag bárhol használható. Hátrány: szabálytalan fogakon nem fekszik fel rendesen.

Fogfehérítő sín géllel vagy szivaccsal

Viszonylag hatékony, hátránya viszont, hogy a  sín gyakran nem illik megfelelően a beteg szájához. A rosszul illeszkedő sínek a fogfehérítő gél szivárgását okozhatják, ami íny-irritációt és kevésbé hatékony kezelést eredményezhet.

professzionális fogfehérítés vagy házi mgoldásFogfehérítő toll, ecsetelő

Előny: bárhol használható hordozható. Hátrány:  kényelmetlen használat, gyenge hatásfok.

 

Ultrahangos fogfehérítő szett

Az otthoni fogfehérítő csupán a hatóanyag koncentrációjában tér el a rendelőben használttól, ezért több időt igényel az azonos hatás elérése. Koronák esetén a korona anyagát nem képes fehéríteni, de a rárakodott elszíneződéseket igen. Előny: olcsó. Hátrány: kényelmetlen.

Fogfehérítő fogkrém

Bár a fogfehérítő fogkrémek hatásfoka igen alacsony, hosszú távon lehet javulást elérni a fogak fehérségénél.

Érdemes olyan fogfehérítő fogkrémet vásárolni, amely legalább 1400 ppm fluoridot tartalmaz, – ez különösen abban az esetben fontos, ha a hagyományos fogkrémek helyett használjuk a fehérítő fogkrémet. Ez a módszer sem teljesen veszélytelen, ugyanis a fogkrém parányi, érdes tisztítószemcséket tartalmaz, melyek hasonló szerepet töltenek be, mint a csiszolópapír. Az RDA-értéket (ajánlott napi bevitel) ne lépjük túl!  Csak klinikai teszteknek megfelelt fogkrémet vásároljunk.

 

Professzionális fogfehérítés fogorvosi rendelőben

A professzionális fogfehérítésről akkor beszélhetünk igazából, ha fogorvos végzi el a kezelést.

A fogorvosi rendelőben  erősebb hatóanyagokat alkalmaznak, ugyanakkor  a száj egyéb részei, beleértve az ínyt is, megfelelő védelmet kapnak  ezekkel az anyagokkal szemben. A legjobb fogfehérítő rendszerekben van egy puffer a gélben, amely megóvja a fogzománcot a károsodástól.Professzionális fogfehérítés

A professzionális fogfehérítés mellett szól az is, hogy rendkívül hatékony, és a fogaink szó szerint akár egy órán belül 10 színárnyalatot  fehéredhetnek.

A fogorvos tud leginkább segíteni abban, hogy megtalálja a számunkra  legalkalmasabb a fogfehérítő módszert, például a fogérzékenységgel kapcsolatos problémák kezelésére. Ma a legtöbb fogérzékenységi eset könnyen kezelhető.

A professzionális fogfehérítés igen tartós: egy vagy több évig tarthat.

A kereskedelemben szabadon kapható, fehérítőnek mondott anyagokra (pl. fogkrém) jellemző a nagyon szerény hatásfok, melynek magyarázata a kis hatóanyag koncentráció és a rövid behatási idő, valamint a sínes módszernél a konfekcionált ív miatti rossz felfekvés, ami még kellemetlen is, szemben a professzionális fogfehérítő módszerekkel, melyekre a nagy hatékonyság jellemző.

Összegzésként elmondhatjuk, hogy a professzionális fogfehérítés továbbra is az egyik legideálisabb és legbiztonságosabb módja annak, hogy környezetünket ragyogó mosollyal ajándékozzuk meg, sikereket érjünk el a másik nemnél és a karrierünkben egyaránt.

Az Implant Corner ajánlata: Keresse fel rendelőnket – Zoom fogfehérítés

A rendelői fogfehérítéshez most ajándék színfenntartó otthoni gélt adunk!