Gyermek szájsebészet


Tejfogak eltávolítása

A tejfogak ápolása és megörzése a fogváltásig nagyon fontos és nehéz feladat, ami a szülő feladata és felelőssége. Nem várhatjuk el egy 3-4 éves gyerektől, hogy tökéletesen mossa meg egyedül a fogait. Viszont sok türelmetés időt igényel a szülőtől, hogy ránevelje a gyermeket a szájápolás fontosságára.

Amennyiben egy tejfog mègis elkezdeni elromlani, azonnal fogászati kezelést igényel. Minden tejfognak helyfenntartó szerepe van, a maradó fogak megfelelő előtöréséhez hozzájárulnak. Így ha el kell távolítani egy tejfogat, akkor szükség lehet további kezelésre (pl.helyfenntartó készülék készítése).

Fogtrauma

Akinek gyermeke van az biztosan tudja, hogy pici kortol kezdve állandó aggódást és odafigyelést jelentenek. Az első pillanattól aggódunk hogy vesz-e levegőt, eszik- e rendesen, később neg jönnek a “balesetek”.

Pár hónapos kortol, ahogy mozog, a gyermekek úgy tanulnak, hogy itt-ott beütik magukat. Rosszabb esés, vagy egy kellemetlen beütés eredménye lehet, hogy a gyermek megüti a fogát, ajkát. Leggyakoribbak az első fogak sérülései, mind a tej- mind a maradó fogaknál. A fogbalesetek azonnali ellátást igényelnek.

 

Tejfogak törésénél tömés vagy a fog eltávolítása lehet a terápia.

Maradó fogaknál amennyiben letörik egy darab a fogból, azonnal meg kell keresni és elvinni a fogorvoshoz, hátha vissza lehet ragasztani.

Abban az esetben, ha kiesik egy maradó fog, még fontosabb, hogy megkeressük és LEMOSÁS NÉLKÜL egy kis pohárban vagy dobozban a páciens nyálában tároljuk, amíg a fogorvoshoz eljutunk. (Azonnal fogászatra/szájsebészetre kell menni)

Fogfejlődési rendellenességek

Időn túl megmaradt tejfogak ellátást igényelhetnek, függ, hogy van-e alatta maradó fog és az milyen állapotú, ha van. Az állcsontban visszamaradt (nem kinőtt) fogak eltávolíthatók vagy esetleg fogszabályzóval a fogsorba rendezhetők. Az ilyen esetek mindig személyes konzultációt igényelnek a szájsebésszel és/vagy fogszabályzó orvossal.

Ezekről a műtétekről itt olvashat

Fogszabályozó műtétek

gyerek-szajsebeszet