Gyermek szájsebészet

Az Implant Corner gyermek szájsebészet Budapesten  a gyermekek arc-, koponya és szájüreg megbetegedésével, gyógyításával foglalkozik.

A budapesti gyermek szájsebészeti rendelőben az alábbi problémákat orvosoljuk:

 

 • Tej-és maradó fogak gyulladásai
 • Fejlődési rendellenességek (lenőtt nyelv, számfeletti fogak, csírahiányok)
 • Balesetek (lágyrész és csontsérülések: tejfog-, és maradó fogak balesetei, azok következményei)
 • Fogak számbeli rendellenességeinek formái
 • Lágyrész-elváltozások

 

Szájsebészeti beavatkozásaink:

 • Műtéti fogeltávolítás (gyökér, számfeletti fog, balesetben sérült fog, szövetsérülés…)
 • Fogpulpa-,  és gyökérkezelést kiegészítő műtétek
 • Lágyrész műtétek (ajakfék, nyelvfék, bemetszések)
 • Fogszabályozó kezelést segítő műtétek  (beékelődött fogak, áttörésükben akadályozott fogak…)
 • Baleseti sérülések ellátása
 • Hiányzó fogak pótlása baleset, fejlődési rendellenesség vagy más okok miatt.

 

Gyermekkorban a legáltalánosabb fogászati probléma…

a tejfogakkal kapcsolatos, ezért már három éves kortól érdemes beiktatni az első találkozást a fogorvossal, amikor – remélhetőleg – még nincs baj. Egy pozitív élménnyel záródó, kezelés nélküli találkozás a fogorvossal, nagyban befolyásolja a gyermek későbbi hozzáállását a „fogorvosi székhez”, a kezeléshez, fogápoláshoz. Ezzel – ezekkel az „esemény nélküli” találkozásokkal életre szólóan meghatározhatjuk, kialakíthatjuk gyermekünk viszonyát a szájápoláshoz.

Nézzük azokat az eseteket, amikor szájsebészeti ellátásra lehet szüksége gyermekünknek:

Tejfogak eltávolítása

A tejfogak ápolása és megőrzése a fogváltásig nagyon fontos és nehéz feladat, ami a szülő feladata és felelőssége. Nem várhatjuk el egy 3-4 éves gyerektől, hogy tökéletesen mossa meg egyedül a fogait. Viszont sok türelmet és időt igényel a szülőtől, hogy ránevelje a gyermeket a szájápolás fontosságára.

Amennyiben egy tejfog mégis elkezdeni elromlani, esetleg letört tejfoggal találkozunk, az gyakran gyermek szájsebészeti beavatkozást igényel, ugyanis a letört tejfog kezelése több szempontból is fontos.

Minden tejfognak helyfenntartó szerepe van, a maradó fogak megfelelő előtöréséhez hozzájárulnak. Így ha el kell távolítani egy esetlegesen letört tejfogat, akkor szükség lehet további kezelésre, a letört tejfog pótlására. (pl. helyfenntartó készülék készítésével).

Gyermek szájsebészeti kezelés fogtrauma esetén

Akinek gyermeke van, az biztosan tudja, hogy pici kortól kezdve állandó aggódást és odafigyelést jelentenek. Az első pillanattól aggódunk, hogy vesz-e levegőt, eszik- e rendesen, később pedig jönnek a “balesetek”.

Pár hónapos kortól, ahogy mozognak, a gyermekek úgy tanulnak, hogy itt-ott beütik magukat. Rosszabb esés, vagy egy kellemetlen beütés eredménye lehet egy letört tejfog, enyhébb esetben a gyermek csak megüti a fogát, ajkát.

Leggyakoribbak az első fogak sérülései, mind a tej- mind a maradó fogaknál. A fogbalesetek azonnali ellátást igényelnek. Gyermek szájsebészet  Budapesten kívül, vidéken is megtalálhatóak.

 

Tejfogak törésénél tömés vagy a fog eltávolítása lehet a terápia.

Maradó fogaknál amennyiben letörik egy darab a fogból, azonnal meg kell keresni és elvinni a fogorvoshoz, hátha vissza lehet ragasztani.

Abban az esetben, ha kiesik egy maradó fog, még fontosabb, hogy megkeressük és LEMOSÁS NÉLKÜL egy kis pohárban vagy dobozban a páciens nyálában tároljuk, amíg a fogorvoshoz eljutunk. (Azonnal fogászatra/gyermek szájsebészetre kell menni)

 

Fogfejlődési rendellenességek kezelése szájsebészeti beavatkozással

Időn túl megmaradt tejfogak ellátást igényelhetnek, függ, hogy van-e alatta maradó fog és az milyen állapotú, ha van. Az állcsontban visszamaradt (nem kinőtt) fogak eltávolíthatók vagy esetleg fogszabályzóval a fogsorba rendezhetők. Az ilyen esetek mindig személyes konzultációt igényelnek a szájsebésszel és/vagy fogszabályzó orvossal.

Ezekről a műtétekről itt olvashat Fogszabályozó műtétek

 

Fogszabályozó műtétek

gyerek-szajsebeszet