Esztétikai fogászat

Esztétikai fogászat

Az elszíneződött, szuvas, vagy trauma által károsodott fogak helyreállításával foglalkozik.

Az elszíneződés kialakulhat környezeti ártalmak(kávé,tea,vörösbor) hatására, vagy lehet veleszületett illetve szerzett fogzománc rendellenesség.

A fogszuvasodás (caries) a fog keményszöveteinek károsodásával járó betegség. Kialakulásában több faktor játszik szerepet: a szervezet, a táplálék fajtája, a táplálékban levő baktériumok és az idő, amíg a táplálék és baktériumok a szájban vannak. Ez a folyamat megelőzhető a baktériumok tökéletes eltávolításával (lsd: szájhigénia).

Fogszuvasodás faktorai

Fogszuvasodás faktorai

 

Ha kialakul, akkor már nem lehet visszafordítani és folyamatosan halad előre a fog szöveteit roncsolva, majd végül fogbélelhaláshoz vezet. A szuvasodás feltétele a fog szájüregben baktériumokkal találkozzon. Így az elő nem tört fogak nem szuvasodnak, viszont a részben előtört fogak felszíne már szuvasodhat.

A trauma leggyakrabban gyerekkorban fordul elő.

Terápia:

Esztétikus tömések Esztétikus fogtömés

A károsodott (szuvas) foganyag eltávolítása szükséges. Mai korszerű anyagokkal minimális foganyagot távolítunk el. A fog megfelelő előkészítését követően az üreget fogszínű (kompozit) tömőanyaggal töltjük meg. A fog egészséges alakjának helyreállítása a fő célunk, hogy a tömést követően a fog mind esztétikai, mind funkcionális igények szerint helyt álljon/működhessen.

Fogászati betétek (inlay)

Kiterjedt fogszuvasodás kezelésére fogászati betéteket (inlay, onlay) alkalmazunk. Speciális üregkialakítást követően lenyomatokat készítünk az adott fogról majd a fogtechnikai laborban elkészített betétet egy második fogászati kezelés alkalmával ragasztjuk be a kialakított fogüregbe.

Anyaga alapján csoportosítjuk:

Fogszínű (Gradia) betét

Előnye, hogy teljesen belesímul a környezetbe, pontosabb széli záródást biztosít, mint a fogszínű tömés, alig látszik, mert az adott fogszín szerint készül. Hátránya, hogy az idő során elszíneződik, elkopik, eltörhet.

Fém betét (pl arany)

Arany betét

Előnye, hogy aranyból készíthető a legpontosabb (legjobb széli záródású) betét, hátránya az esztétika.

Arany betét kerámialeplezéssel

Előnye, hogy ugyanolyan pontos, mint az arany betét és esztétikusabb, mert csak a betét széle arany, a többi része fogszínű.