A fogszuvasodás kialakulása, tünetei és megelőzése

A fogszuvasodás kialakulása, tünetei és megelőzése

A fogszuvasodás megelőzése kiemelkedően fontos, nemcsak azért, mert egyre  divatosabbak a hófehér fogak, hanem mert a lyukas fogak további egészségügyi  problémákat okozhatnak, és akkor még nem is beszéltünk az életminőség romlásáról.

A fogszuvasodás népbetegség – amelynek kialakulása számos tényezőre vezethető vissza. Ilyenek például:

  • a helytelen táplálkozás
  • a szájhigiénia hiánya
  • öröklött tulajdonság
  • életkori sajátosság
  • stb.

 

A fogszuvasodás kialakulása

A fogszuvasodás kialakulásában nagy szerepet játszanak  száj baktériumai. Ha szénhidrátot (cukrot és keményítőt) tartalmazó élelmiszereket fogyasztunk, például:

  • pékáru
  • gabonafélék,
  • gyümölcsök
  • sütemények
  • édességek

és nem mosunk fogat, akkor kitűnő táptalajt biztosítunk a szájban élő baktériumoknak, amelyek megemésztik ezeket az élelmiszereket, és savakká alakítják azokat.

A baktériumok, a savak, az élelmiszer-maradványok és a nyál kombinációjából jön létre a  fogakra tapadt plakk.

A plakkban levő savak feloldják a fogak zománcfelületét, és lyukakat hoznak létre a fogakban.

Tehát  a baktériumok által termelt savas közeg, melyhez hozzájárul még a szénhidrátok erjedése a lepedékben, okozzák a fog kemény szöveteinek kioldódását.

A fogszuvasodás tünetei

A fogszuvasodás tünetei függnek attól is, hogy hol helyezkedik el a lyuk, melyik fogat érinti.

A leggyakoribb tünetek közé tartozik

  • a fogfájás
  • a fog érzékenysége (főleg hideg, meleg vagy édes ételek, italok fogyasztásakor jelentkező, nyilallófájdalomformájában),
  • a fog felületén észrevehető pöttyök
  • jól látható lyukak
  • fog vagy annak részeinek elszíneződése, barnás, fekete vagy fehér foltok (a foltok lehetnek opálosak, mattak is)
  • a harapásra, rágásra jelentkező fogfájás.
  • az ételmaradványok beletapadnak a lyukakba.
  • a lyukakba ragadt ételmaradékok miatt rossz szájszag is jelentkezhet.

A fogszuvasodás megelőzése

  • Használjunk fluoridtartalmú fogkrémet, és mossuk meg a fogunkat naponta  legalább kétszer.A fogszuvasodás megelőzése fogorvos
  • A legideálisabb minden étkezés után fogat mosni – ez a legjobb módja a fogszuvasodás megelőzésének!
  • Különösen lefekvés előtt ne hanyagoljuk el a fogmosást!
  • Öblítsünk naponta fluorid tartalmú szájvízzel! Bizonyos szájvizek antiszeptikus összetevőket is tartalmaznak, amelyek elpusztítják a plakkokat okozó baktériumokat.
  • Legyen az étkezésünk egészséges, tápláló és kiegyensúlyozott!
  • Korlátozzuk a nasikat, különösen az esti fogmosás után!
  • Kerüljük a káros szénhidrátokat,  például a cukorkákat, , amelyek a fog felületén maradhatnak.
  • Ha olyan ételt eszünk, amelyik beleragad a fogba, azonnal mossuk meg, ha tehetjük.

A fogszuvasodás megelőzése professzionális fogorvosi kezeléssel

Innováció a kutatásban

A kutatók folyamatosan új eszközöket és módszereket fejlesztenek a fogszuvasodás megelőzése érdekében. Egy tanulmány például megállapította, hogy ha  egy rágógumit xilitol édesítőszert tartalmaz, akkor az átmenetileg gátolja a baktériumok szaporodását, amelyek a fogszuvasodást okozzák.

Ezenkívül számos olyan anyagot vizsgálnak, amelyek lassan szabadítják fel a fluoridot, ami segít a további bomlás megelőzésében.

Kísérleteznek továbbá olyan fogkrémekkel és szájöblítőkkel, amelyek visszafordíthatják és meggyógyíthatják a szuvasodást egy  korai stádiumban.

Összefoglalásként elmondhatjuk, hogy  a tejfogak szuvasodásához nagyban hozzájárul az édesség, sok szénhidrátban gazdag üdítő, cukros ital cumisüvegben – ezeket kell kerülni kell! Este kötelező az alapos fogmosás!

A fogszuvasodás megelőzhető -a fogmosás helyes technikája

Nemcsak a maradandó fogakat kell kezelni, hanem a lyukas tejfogakkal is keressük fel a fogorvost!