A fogszuvasodás megelőzése kiemelkedően fontos, nemcsak azért, mert egyre divatosabbak a hófehér fogak, hanem mert a lyukas fogak további egészségügyi problémákat okozhatnak, és akkor még nem is beszéltünk az életminőség romlásáról.
A fogszuvasodás népbetegség – amelynek kialakulása számos tényezőre vezethető vissza. Ilyenek például:
- a helytelen táplálkozás
- a szájhigiénia hiánya
- öröklött tulajdonság
- életkori sajátosság
- stb.
A fogszuvasodás kialakulása
A fogszuvasodás kialakulásában nagy szerepet játszanak száj baktériumai. Ha szénhidrátot (cukrot és keményítőt) tartalmazó élelmiszereket fogyasztunk, például:
- pékáru
- gabonafélék,
- gyümölcsök
- sütemények
- édességek
és nem mosunk fogat, akkor kitűnő táptalajt biztosítunk a szájban élő baktériumoknak, amelyek megemésztik ezeket az élelmiszereket, és savakká alakítják azokat.
A baktériumok, a savak, az élelmiszer-maradványok és a nyál kombinációjából jön létre a fogakra tapadt plakk.
A plakkban levő savak feloldják a fogak zománcfelületét, és lyukakat hoznak létre a fogakban.
Tehát a baktériumok által termelt savas közeg, melyhez hozzájárul még a szénhidrátok erjedése a lepedékben, okozzák a fog kemény szöveteinek kioldódását.
A fogszuvasodás tünetei
A fogszuvasodás tünetei függnek attól is, hogy hol helyezkedik el a lyuk, melyik fogat érinti.
A leggyakoribb tünetek közé tartozik
- a fogfájás
- a fog érzékenysége (főleg hideg, meleg vagy édes ételek, italok fogyasztásakor jelentkező, nyilallófájdalomformájában),
- a fog felületén észrevehető pöttyök
- jól látható lyukak
- fog vagy annak részeinek elszíneződése, barnás, fekete vagy fehér foltok (a foltok lehetnek opálosak, mattak is)
- a harapásra, rágásra jelentkező fogfájás.
- az ételmaradványok beletapadnak a lyukakba.
- a lyukakba ragadt ételmaradékok miatt rossz szájszag is jelentkezhet.
A fogszuvasodás megelőzése
- Használjunk fluoridtartalmú fogkrémet, és mossuk meg a fogunkat naponta legalább kétszer.
- A legideálisabb minden étkezés után fogat mosni – ez a legjobb módja a fogszuvasodás megelőzésének!
- Különösen lefekvés előtt ne hanyagoljuk el a fogmosást!
- Öblítsünk naponta fluorid tartalmú szájvízzel! Bizonyos szájvizek antiszeptikus összetevőket is tartalmaznak, amelyek elpusztítják a plakkokat okozó baktériumokat.
- Legyen az étkezésünk egészséges, tápláló és kiegyensúlyozott!
- Korlátozzuk a nasikat, különösen az esti fogmosás után!
- Kerüljük a káros szénhidrátokat, például a cukorkákat, , amelyek a fog felületén maradhatnak.
- Ha olyan ételt eszünk, amelyik beleragad a fogba, azonnal mossuk meg, ha tehetjük.
A fogszuvasodás megelőzése professzionális fogorvosi kezeléssel
- Konzultáljunk fogorvosunkkal egy esetleges kiegészítő fluorid használatáról, ami erősíti a fogakat.
- Hogy védjük a fogak rágófelületét, vegyünk igénybe barázdazáró kezelést!
- Rendszeresen látogassunk el a fogorvoshoz a professzionális fogtisztító kezelés céljából.
Innováció a kutatásban
A kutatók folyamatosan új eszközöket és módszereket fejlesztenek a fogszuvasodás megelőzése érdekében. Egy tanulmány például megállapította, hogy ha egy rágógumit xilitol édesítőszert tartalmaz, akkor az átmenetileg gátolja a baktériumok szaporodását, amelyek a fogszuvasodást okozzák.
Ezenkívül számos olyan anyagot vizsgálnak, amelyek lassan szabadítják fel a fluoridot, ami segít a további bomlás megelőzésében.
Kísérleteznek továbbá olyan fogkrémekkel és szájöblítőkkel, amelyek visszafordíthatják és meggyógyíthatják a szuvasodást egy korai stádiumban.
Összefoglalásként elmondhatjuk, hogy a tejfogak szuvasodásához nagyban hozzájárul az édesség, sok szénhidrátban gazdag üdítő, cukros ital cumisüvegben – ezeket kell kerülni kell! Este kötelező az alapos fogmosás!
A fogszuvasodás megelőzhető -a fogmosás helyes technikája
Nemcsak a maradandó fogakat kell kezelni, hanem a lyukas tejfogakkal is keressük fel a fogorvost!