Az első benyomás rendkívül fontos mikor találkozunk valakivel legyen az egy baráti társaság, üzleti találkozó, állásinterjú vagy első randevú. Egy kedves széles mosoly  ösztönösen melegséget ébreszt bennünk. A ragyogó fehér fogak látványa azt a benyomást kelti, hogy az illető egészséges, fiatalos és tele van élettel. Mindenki szeretne hófehér fogakat,  ezért a professzionális fogfehérítés egyre népszerűbb téma Magyarországon is.

A mosoly értéke – statisztikai adatokkal

A statisztikák is alátámasztják, hogy milyen nagy a mosoly értéke. Az American Academy of Cosmetic Dentistry (Amerikai Kozmetológiai Fogorvosi Akadémia) egyik felmérése szerint:

professzionális fogfehérítés vagy otthoni fogfehérítés

  • Gyakorlatilag minden felnőtt (99,7%) szerint a mosoly fontos társadalmi eszköz.
  • A felnőttek 96% -a úgy véli, hogy egy vonzó mosoly teszi az embert vonzóbbá az ellenkező neműek tagjaival szemben.
  • A felnőttek háromnegyede (74% -a)  tartja úgy, hogy az ápolatlan fogak látványa ronthatja a sikeres karrier esélyét.
  • Arra a kérdésre, hogy : „Mi az, amivel javítani lehet a mosolyunkon?” A leggyakoribb válasz a megkérdezettek körében a következő volt: legyenek a fogaink fehérebbek és fényesebbek

Ha nem vagyunk elégedettek a mosolyunkkal, a fogfehérítés jó kezdeti lépés lehet. Mielőtt kiválasztjuk a számunkra legmegfelelőbb módszert érdemes felkeresni a fogorvosunkat, hogy megtudjuk, melyik fogfehérítő kezelés a legideálisabb a mi esetünkben.

A fogelszínegződésnek számos oka lehet. Erről bővebben itt olvashatunk: Fogfehérítés

 

A fogak fehérítésére többféle módszert lehet alkalmazni, ám ezek hatékonysága igen szélsőséges. Az egyszerűség kedvéért két nagy csoportra osztottuk ezeket:

 • Fogfehérítés házilag
 • Fogorvosi fogfehérítés

Fogfehérítés házilag

Bár sokan félnek az orvosi fogfehérítéstől, attól nem riadnak el, hogy a kamrában található alapanyagokból kutyulják össze saját bevált receptjüket, amelyek túlzásba vitt alkalmazása rendkívül károsak lehetnek a fogzománcra.

Természetes fogfehérítés otthon

Mit tart a néphit hatékony fogfehérítőnek? Csak néhány a felsorolásból:

 • citrom
 • szódabikarbóna
 • eper
 • tengeri só
 • sütőpor

Fogfehérítő szett, fogkrém és társai

Ezeknél a módszereknél általában ugyanazt az anyagot használják az otthoni és a rendelői eljárásoknál is, csak más koncentrációban alacsonyabb hatásfokkal.

A közhiedelemmel ellentétben ezek az anyagok nem marják le a fogzománcot

Fogfehérítő matrica (fogfehérítő tapasz)fogfehérítő tapasz

Előny: olcsó, hatékonyan fehérít, nagyon kényelmes a használata, gyakorlatilag bárhol használható. Hátrány: szabálytalan fogakon nem fekszik fel rendesen.

Fogfehérítő sín géllel vagy szivaccsal

Viszonylag hatékony, hátránya viszont, hogy a  sín gyakran nem illik megfelelően a beteg szájához. A rosszul illeszkedő sínek a fogfehérítő gél szivárgását okozhatják, ami íny-irritációt és kevésbé hatékony kezelést eredményezhet.

professzionális fogfehérítés vagy házi mgoldásFogfehérítő toll, ecsetelő

Előny: bárhol használható hordozható. Hátrány:  kényelmetlen használat, gyenge hatásfok.

 

Ultrahangos fogfehérítő szett

Az otthoni fogfehérítő csupán a hatóanyag koncentrációjában tér el a rendelőben használttól, ezért több időt igényel az azonos hatás elérése. Koronák esetén a korona anyagát nem képes fehéríteni, de a rárakodott elszíneződéseket igen. Előny: olcsó. Hátrány: kényelmetlen.

Fogfehérítő fogkrém

Bár a fogfehérítő fogkrémek hatásfoka igen alacsony, hosszú távon lehet javulást elérni a fogak fehérségénél.

Érdemes olyan fogfehérítő fogkrémet vásárolni, amely legalább 1400 ppm fluoridot tartalmaz, – ez különösen abban az esetben fontos, ha a hagyományos fogkrémek helyett használjuk a fehérítő fogkrémet. Ez a módszer sem teljesen veszélytelen, ugyanis a fogkrém parányi, érdes tisztítószemcséket tartalmaz, melyek hasonló szerepet töltenek be, mint a csiszolópapír. Az RDA-értéket (ajánlott napi bevitel) ne lépjük túl!  Csak klinikai teszteknek megfelelt fogkrémet vásároljunk.

 

Professzionális fogfehérítés fogorvosi rendelőben

A professzionális fogfehérítésről akkor beszélhetünk igazából, ha fogorvos végzi el a kezelést.

A fogorvosi rendelőben  erősebb hatóanyagokat alkalmaznak, ugyanakkor  a száj egyéb részei, beleértve az ínyt is, megfelelő védelmet kapnak  ezekkel az anyagokkal szemben. A legjobb fogfehérítő rendszerekben van egy puffer a gélben, amely megóvja a fogzománcot a károsodástól.Professzionális fogfehérítés

A professzionális fogfehérítés mellett szól az is, hogy rendkívül hatékony, és a fogaink szó szerint akár egy órán belül 10 színárnyalatot  fehéredhetnek.

A fogorvos tud leginkább segíteni abban, hogy megtalálja a számunkra  legalkalmasabb a fogfehérítő módszert, például a fogérzékenységgel kapcsolatos problémák kezelésére. Ma a legtöbb fogérzékenységi eset könnyen kezelhető.

A professzionális fogfehérítés igen tartós: egy vagy több évig tarthat.

A kereskedelemben szabadon kapható, fehérítőnek mondott anyagokra (pl. fogkrém) jellemző a nagyon szerény hatásfok, melynek magyarázata a kis hatóanyag koncentráció és a rövid behatási idő, valamint a sínes módszernél a konfekcionált ív miatti rossz felfekvés, ami még kellemetlen is, szemben a professzionális fogfehérítő módszerekkel, melyekre a nagy hatékonyság jellemző.

Összegzésként elmondhatjuk, hogy a professzionális fogfehérítés továbbra is az egyik legideálisabb és legbiztonságosabb módja annak, hogy környezetünket ragyogó mosollyal ajándékozzuk meg, sikereket érjünk el a másik nemnél és a karrierünkben egyaránt.

Az Implant Corner ajánlata: Keresse fel rendelőnket – Zoom fogfehérítés

A rendelői fogfehérítéshez most ajándék színfenntartó otthoni gélt adunk!