Lyukas tejfog kezelése, barázdazárás, fogvédő kezelések

A lyukas tejfog kezelése fontos, hiszen nélkülözhetetlen a rágásban, hangképzésben, beszédfejlődésben, valamint a gyermek pszichés fejlődésében is.

gyerekfogaszat

Régebben sajnos nem fordítottak kellő figyelmet a gyerekek fogápolására, fogorvoshoz is csak akkor jutottak el, amikor már fájdalmaik voltak, ezért számos felnőtt küzd még ma is a fogorvostól, a kezelésektől való félelemmel, mivel első élményeihez a fájdalom társult.

Ez azonban elkerülhető, ha idejében megkezdjük gyermekünk mindennapos fogápolását és a rendszeres fogorvoshoz járást.

Gyerekfogászat – a tejfogak helyes ápolásától a gyökérkezelésig

Itt az Implant Corner gyermekfogászati rendelőjében fontosnak tartjuk, hogy legfiatalabb pácienseinkhez elsősorban érzelmi oldalról közelítsünk, mivel szimpátiájuk elnyerésével máris teszünk azért, hogy a fogorvossal való találkozás ne kellemetlen élmény legyen a számukra, a rendelő pedig ne egy idegen, félelmetes hely benyomását keltse. Ehhez természetesen a szülő közreműködésére is szükségünk van, hiszen lényeges, hogy a gyermek már akkor megszokja a fogorvossal való találkozást, amikor még nincs semmilyen problémája.

A gyerekfogászatban is jelentős szerepe van a megelőzésnek és az ellenőrző vizsgálatoknak. Szintén kiemelt fontosságú, hogy már az első fogak megjelenésekor megkezdődjön azok rendszeres ápolása. Ebben nagy szerepe van a szülőnek, aki a fogorvostól értesül a gyermek korának megfelelő fogápolási technikáról, és azt otthonában alkalmazva, a fogmosást játékká varázsolva gyermeke számára megőrzi fogai egészségét.

 

Téves az a nézet, amely szerint nem fontos a tejfogak védelme, mivel azok „úgyis kiesnek”. Egy lyukas tejfog ugyanúgy okozhat problémákat, mint egy maradandó (begyulladhat, fájhat), de a még ki nem bújt, maradandó fogakra is káros hatása lehet.

Rendelőnkben ezért a megelőző kezelés mellett szükség esetén végzünk maradandó- és tejfog tömést, gyökérkezelést és barázdazárást is.

 

Lyukas tejfog kezelése:  tömés, gyökérkezelés

Fogszuvasodás esetén szükséges a (tej)fog tömése. Az idejében észrevett lyukas fog kezelésével elkerülhetjük a szuvasodás terjedését (amely tejfog esetében a maradófogakétól eltérő szerkezet miatt sokkal gyorsabban végbemegy).

Amennyiben a szuvasodás eléri a fogbelet, akkor gyökérkezelésre van szükség.

Lyukas tejfog esetében is fontos annak megmentése, mivel egy eltávolított tejfog problémát okozhat a maradófog növése során (pl. beszűkülhet a helye, így az új fog nem/rosszul nő, stb.).

Mind a fogtömés, mind a gyökérkezelés a lehető leggyorsabban és fájdalommentesen zajlik, hogy ne okozzon kellemetlen élményt a gyerek számára.

 

Barázdazárás

Lyukas tejfog kezelése megelőzése

Miután megjelentek a maradófogak, érdemes barázdazárást végezni. Ez azt jelenti, hogy a kibújt fogak barázdáit (elsősorban a nagyőrlők) egy speciális anyaggal kitöltjük. 

A barázdazáró kezeléssel  csökkenthető a későbbi fogszuvasodás kialakulásának a lehetősége.

Mivel a fogak barázdái nagyon változatosak lehetnek, tisztításuk nehézséget okoz, amely által az ételmaradék és a plakk könnyedén megtelepedhet köztük. A barázdazárás ennek megelőzését szolgálja.

Rendelőnkbe felnőtteket és gyerekeket egyaránt szeretettel várunk fogvédő kezelésre!

 

 

Kapcsolatelvétel

  Név *

  e-mail cím *

  Telefonszám *

  Aktuális panasz

  Kívánt időpont (amikor jönni szeretne)

  Gyermekfogászat, szájhigiénia – friss cikkek

  A fogápolás hiányától a szájsebészetig…

  Fogínygyulladás, fogínysorvadás

  Fogínygyulladás, fogínysorvadás

  Megtanultuk gyermekkorunkban, hogy nagyon fontos a fogmosás!  Naponta legalább kétszer kell fogat mosni, de optimális lenne, ha minden étkezés után lehetőségünk volna az alapos fogápolásra, így elkerülhető lehet a fogínygyulladás és a fogínysorvadás. Felnőttként...

  bővebben