Szájhigiénia

A megfelelő szájhigiénia alapja a rendszeres fogmosás, a fogközök tisztítása fogselyemmel, vagy fogköztisztító fogkefével valamint a szájvíz használata. A rendszeres fogtisztítás  segít a fogbetegségek megelőzésében.

A leggyakoribb fogászati problémák: a fogszuvasodás  és az ínybetegségek –  beleértve az ínygyulladást és a fogágybetegséget – a nem megfelelő szájhigiénia miatt alakulnak ki. Természetesen örökletes is lehet a fogszuvasodásra való hajlam, de a rendszeres és alapos fogtisztítással rengeteg bajt és kellemetlenséget előzhetünk meg, hogy csak a legenyhébbet említsük: a rossz szájszagot.

 

A helyes szájhigiéniára nevelést nem lehet elég korán kezdeni. Már gyermekkorban meg kell tanulni a helyes fogmosási technikát, hiszen ezt egy életen át alkalmaznunk kell. A szakszerű fogmosás számos bajt megelőz, érdemes tehát odafigyelni fogaink ápolására! A helyes szájhigiéniai ismeretek elsajátításához látogasson el az Implant Corner fogászati rendelőjébe.

Milyen gyakran áldozzunk a szájhigiénia oltárán?

 A megkérdezettek 56 százaléka általában naponta kétszer mos fogat, további 7 százalék pedig kettőnél is több alkalommal ragad fogkefét, elsősorban a nők. Arra a kérdésre, hogy naponta hányszor kell fogat mosni, a felmérésben részt vevők közel fele válaszolta azt, hogy minden étkezés után (49%), további 39 százalék szerint pedig kétszer: reggel és este. Azok aránya tehát, akik szerint a napi egyszeri fogmosás elegendő, igen csekély, mindössze 2 százalék, vagyis szinte valamennyi válaszadó tisztában van azzal, hogy naponta többször kell megtisztítanunk fogainkat.

Az ideális eset az, ha minden étkezés után fogat mosunk, de a legfontosabb, hogy az esti, lefekvés előtti fogápolást ne hanyagoljuk el!

A fogak közötti tisztítást interdentális tisztításnak nevezik, és ugyanolyan fontos, mint a fogmosás. Ez azért van így, mert a fogkefe sörtéi nem minden esetben érik el a fogak között részt,  gyakran csak a felületek 50% -át tisztítják meg. Számos eszköz szolgál a fogközök tisztítására:  flossett, a fogköztisztító fogkefe  és a a fogselyem.  Minden egyes embernek meg kell választania, hogy melyik eszközt használja.

A tökéletes fogmosási technika elsajátítása fontos a fogak eredeti állapotának megőrzéséhez. Rossz technikával még árthatunk is a fogínynek, fognyaknak.

Kérje tanácsunkat helyes fogkefe illetve fogköztisztító kiválasztásában. Segítünk a helyes fogmosási technikák elsajátításában.

Milyen gyakran járjunk szájhigiéniai tanácsadásra?

Aki hajlamos rá, annál sajnos nem lehet megakadályozni a fogkő képződését még helyes fogmosás mellett sem. A fogkő elmeszesedett lepedék. Egyénenként változó a fogkő termelődésének mennyisége. Kialakulása függ a nyál összetételétől, de genetikai és hormonális tényezőktől is. A fogkő nem csupán a látható, íny feletti részből áll, hanem egy milliméterre az íny alá is behúzódik.

Míg korábban „kapirgálós”, „pattintgatós” módszerrel távolították el, addig ma már ultrahangos eljárás is rendelkezésünkre áll, ami alapos és kevésbé megterhelő a páciensek számára. A páciensek háromnegyed részének van fogköve: ez állandó törődést igényel, hiszen a lerakódást rendszeresen el kell távolítani a fogorvosi rendelőben, mivel a nagy mennyiségű fogkő ínygyulladáshoz, később fogágybetegséghez vezet. Általában félévente javasolt a fogorvosi rendelői ultrahangos fogkőeltávolítás.

 A professzionális szájhigiéniai kezelés ára

Fogkőeltávolítás, szájhigiénés kezelés

18.000 Ft

 

Kapcsolatelvétel

  Név *

  e-mail cím *

  Telefonszám *

  Aktuális panasz

  Kívánt időpont (amikor jönni szeretne)

  Fogászat, szájhigiénia – friss cikkek

  A fogápolás hiányától a szájsebészetig…

  Fogínygyulladás, fogínysorvadás

  Fogínygyulladás, fogínysorvadás

  Megtanultuk gyermekkorunkban, hogy nagyon fontos a fogmosás!  Naponta legalább kétszer kell fogat mosni, de optimális lenne, ha minden étkezés után lehetőségünk volna az alapos fogápolásra, így elkerülhető lehet a fogínygyulladás és a fogínysorvadás. Felnőttként...

  bővebben